ASCI White

Annonse


Like rask som hjernen

ASCI WhiteDe to nye supercomputerne skal hete ASCI Purple, og deres respektive prosessorkrefter overgår den samlede kapasiteten til de 500 beste supercomputerne i verden til sammen.

Maskinene blir de første som klarer 250 billioner utregninger per sekund. Dette er raskere enn den antatte teoretiske hastigheten til menneskets hjerne. Hjernen vår roterer med omtrent 100 billioner utregninger i sekundet.

Det er tre ganger raskere enn de raskeste supercomputerne som surrer og går i dag.

Mennesket bedre

Men menneskets hjerne er stadig et hestehode foran. Blant annet har vi omtrent dobbelt så mye minne som ASCI Purple vil få. Dessuten veien bare hjernen 1,5 kilo og får som kjent plass inne i en hodeskalle.

ASCI Purple er like stor som to basketballbaner og består av 197 enheter på størrelse med kjøleskap. Til sammen inneholder den 12.544 prosessorer, og datautvekslingen mellom kabinettene er på 100 gigabyte i sekundet. Tilsvarende 14 DVD-filmer per sekund.

Sist, men ikke minst, kan en hjerne være kreativ og tenke selvstendig, mens supercomputerne bare kan utføre spesifiserte oppgaver, skriver Wired News..

ASCI Purple skal hjelpe til med å simulere klimaendringer og oppførselen til supereksplosiver.

Blue Gene/L

Men det amerikanske energidepartementet liker leketøyene sine. De har allerede planer om enda en supercomputer som skal leveres i 2004.

Blue Gene/L, som den skal hate vil ha en prosessorkraft på hele 560 trillioner utregninger. Den skal brukes til å regne ut tilstanden til USAs kjernefysiske våpen ettersom de lagres over tid.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse