NEC Earth Simulator

Annonse


Verdens kraftigste maskiner

NEC Earth SimulatorDette er maskiner i multimillion-klassen, og altså ikke noe for det gjennomsnittlige jente/gutterom. Ikke kan de kjøre «Doom» eller «Grand Theft Auto», heller.

Simulerer økosystemet

Men når det gjelder å knuse tall er de uovertrufne. NECs Earth Simulator, som ligger øverst på lista, kjører for eksempel med ufattelige 35.86 teraflops – altså flere tusen millarder kalkulasjoner i sekundet. Maskinen står i Yokohama i Japan, der den er satt til å simulere hele jordas kompliserte økosystem.

NEC-maskinen hoppet opp på førsteplassen i juni, da den avløste IBMs supermaskin.

Atomkriger fra HP

Mens den japsnske maskinen åpenbart har fredelige hensikter, er HPs utgave en hauk i forhold. Deres maskiner av ASCI-typen ligger både som nummer to og tre på lista, og er laget for å simulere kjernefysiske eksplosjoner. Maskinen er plassert ved USAs militære forskningssenter Los Alamos.

Trønder på 131. plass

To «norske» maskin er også med . På 131.og 213. plass ligger to SGI-maskiner av typen ORIGIN 3000 som står ved NTNU i Trondheim.Lista, som drives av Mannheim-universitetet i Tyskland, Tenessee-universitetet og det føderale National Energy Research Scientific Computing Center i USA, publiseres to ganger i året – i juni og november. Lista ble startet i 1993 og regnes som autoritativ i denne sammenhengen.

Topp 500-listen i sin helhet finner du på Top500.org.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse