Philips Streamium MCi200

Annonse


TEST: Philips Streamium MC-i200

Teknologiene blandes og integreres stadig mer, og Philips’ nye Streamium-anlegg er i så måte interessant som det første reelle brunevareproduktet av denne typen som kommer med nettverksplugg.

Stereoanlegget i seg selv er solide saker, med relativt god lyd og 2×50 Watts RMS høyttalere, og CD-spilleren håndterer CD-R/RW-plater med MP3. Men det som virkelig skiller Streamium fra mengden er muligheten til å høre på nettradio og spille musikk fra seg til PC-er i lokalnettverket.

Selve oppsettet gikk enkelt og greit. Først gang du skrur på anlegget blir du bedt om å taste inn mailadressen din ved hjelp av fjernkontrollen. Få sekunder etterpå, så fremt du husket å koble Streamium til nettet (vanlig RJ-45 nettverksplugg), mottar du en e-post fra Philips med informasjon om hvordan du registrer deg på my.philips.com.

Nettradio…i hvert fall noe av det

Og her kommer vi til en stor nedtur med Streamium. De som – i likhet med meg selv – forventer å få tilgang til alle de tusenvis radiostasjonene nettet har å by på, inkludert Shoutcast-stasjonene GrooveSalad, MonkeyRadio, Bassdrive og andre favoritter, blir nok skuffet.

Streamium har nemlig begrenset radioutvalget til 6 partnere som Philips tydeligvis har avtaler med: Andante, Radio Andante, Live365, MP3.com, RadioFreeVirgin, og MusicMatch.

Heldigvis betyr ikke dette at du bare har seks nettradiokanaler å velge mellom, siden RadioFreeVirgin, Live365 og MusicMatch har et ganske så bredt spekter av forskjellige stasjoner å by på – med alskens musikkstiler og kategorier fra «Chill Lounge» og «Playboy» «til «Canadian Hits» og «60s Rock».

Streamium er enkel og praktisk i bruk, med god plass til informasjon i displayet.

Men selv om det er mye faktisk er det mye spennende musikk å hente, føles det likevel som et aldri så lite rip-off å bli utestengt fra alle de andre flotte nettradiostasjonene som finnes der ute. Denne følelsen blir ikke bedre av at MusicMatch, kanskje den mest innholdsrike av alternativene Philips gir oss, faktisk blir betalingstjeneste etter en 45-dagers prøveperiode.

Det absolutte minimumskravet for å høre nettradio med Streamium er en ISDN-tilkobling, men for å unngå oppbrudd og høye telefonregninger er et bredbåndsabonnement definitivt å foretrekke.

PC-Link

Den andre interessante funksjonen til Streamium er på mange måter like spennende og nyttig som nettradiomulighetene.

Hvis du for eksempel har en PC fylt til randen av MP3-filer et eller annet sted i lokalnettet ditt, enten det er hjemme eller på jobb, kan Streamium ved et kjapt trykk på «PC-Link»-knappen spille fritt fra harddisken over nettverket.

Det eneste som kreves er at man har en serverversjon av MusicMatch (medfølger) kjørende på PCen du vil streame fra, men vær klar over at det også kan oppstå litt komplikasjoner med å bruke personlige brannmurprogrammer samtidig som du prøver deg på dette.

Konklusjon

Potensialet for å lage et klønete og lite brukervennlig produkt er definitivt til stede her, men heldigvis er Streamium enkel og grei i bruk enten den opereres via fjernkontroll eller rett fra frontpanelet. Et fint femlinjers display gir deg vanlig spille- og tidsinformasjon, men også navn på artist og låt.

Man har også praktiske muligheter til å lagre favorittstasjoner i en egen favorittmappe, så det ikke blir nødvendig å «surfe» seg gjennom nettradionavigeringen hver gang man skrur på anlegget.

Men det jeg derimot ikke kan fatte og begripe er at ikke Philips bestemte seg for å utstyre Streamium med noen som helst tilpasning for trådløst nettverk…enten i form av en PCMCIA-kortplass eller innebygd WLAN-kort. Det er ikke alle som har bredbåndstilkoblinger i veggen på kjøkkenet, stua, eller der det ellers ville vært naturlig å sette et frittstående stereoanlegg.

Det er likevel ikke til å komme unna at Streamium MC-i200 er et spennende produkt, men først og fremst fordi det er det første i sitt slag til å nå massemarkedet her i landet. Det er nok ikke for mye å håpe på at det vil komme bedre produkter med lignende funksjonalitet i tiden fremover, og personlig velger jeg å se det hele litt an før jeg hiver meg på denne kommende bølgen…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse