Annonse


Kombinerer GSM og CDMA

Brikken heter MSM6300, produseres av selskapet Qualcomm og kom på markedet tidligere denne måneden. I følge representanter for selskapet har brikken nok silisium til at den kan benyttes i telefoner som støtter så vel Dode Division Multiple Access (CDMA) som Global System for Mobile Communications (GSM).

En telefon – et nummer

Til sammen dekker disse standardene 90 prosent av verdens mobiltelefonnett. I dag er telefonene enten CDMA eller GSM, og dermed må globetrottere gjerne ha to forskjellige telefoner med ulike abonnement, betalingsmodeller og telefonnumre.

Businessmarkedet

Den nye brikken er utviklet for forretningstelefoner, og det største markedet vil trolig være forretningsreisende som reiser mye mellom USA og Europa. Store deler av USA har ikke GSM-dekning, mens dette er den viktigste standarden i Europa.

Overflødig?

Det er ikke kjent hvilke produsenter som har kjøpt brikken fra Qualcom, og det er også et åpnet spørsmål om disse telefonene vil få noe stort marked. Utbyggingen av 3G kan gjøre kombinasjonstelefonen overflødig, ettersom du med en UMTS-telefon skal kunne gjøre alt det kombinasjonen CDMA/GSM er i stand til i dag.

Utbyggingen av 3G-nettene går imidlertid tregt, og de første 3G-telefonene som selges i Europa vil være kombinasjonstelefoner der du benytter GSM i områder med dårlig UMTS-dekning.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse