Freenet

Annonse


– Fildeling er ytringsfrihet

FreenetFreenet er riktignok ikke like populær som Morpheus og Gnutella, men utgangspunktet og ideologien som ligger til grunn er også en litt annen enn den til Peer2Peer-kollegaene.

Meningen er nemlig å stille et forum for anonym publisering til rådighet, som verken kan kontrolleres eller stenges av myndigheter, ISPer, eller skaperne av programmet selv,

– Hvis du tror på ytringsfrihet, så må du også beskytte andre menneskers rett til det samme…selv når du er uenig eller synes ytringene er usmakelige. Freenet er som en parallell World Wide Web, hvor alle er anonyme, sier grunnlegger Ian Clarke til Wired News.

Enklere og bedre

Den nye og lenge etterlengtede versjon 0.5 av Freenet skal inneholde en rekke nye funksjoner for kryptering og anonymitet, mens det noe innviklete grensesnittet fra tidligere versjoner skal være kraftig forbedret. Freenet tiltrekker seg nå utviklere og idealistiske entusiaster av ymse slag, og programmet skal til og med ha blitt oversatt til kinesisk for å kunne bidra i et land der ytringsfriheten er kneblet betraktelig.

Kopiere, annonsere, proklamere….

Men piratkopiering er naturligvis også en tilsynelatende uunngåelig del av pakken.

– Alt dette bråket om opphavsrettigheter i forhold til Freenet synes jeg er en digresjon. Jeg hadde lyst til å si: «Velkommen til jungelen! Dette er kapitalisme, hvor folk er nødt til å ta i bruk i teknologi». Copyright er bare én måte å oppfordre artister til å skape. Og til syvende og sist er ytringsfrihet viktigere enn opphavsrettslovgiving, sier Clarke.

Du kan selv bli en del av Freenet, ved å besøke www.freenetproject.org

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse