Blindeskjerm

Annonse


«Føleskjerm» for blinde

BlindeskjermDet føderalt drevne The National Institute of Standards and Technology (NIST) i USA har utviklet en enkel og billig teknologi som kan komme til å revolusjonere hverdagen for blinde.

Braille med bilder

Metoden bygger på Braille-metoden for blindeskrift som folk med nedsatt syn har benyttet seg av lenge. Prinsippet er at man føler informasjonen med fingrene. Hittil har man bare kunne gjøre dette med bokstaver. Bilder har vært vanskeligere å få til.

Ved hjelp av datateknologi kan man nå skape en flate som «stanser ut» bildet, slik at det kan føles. Fargene får man naturligvis ikke med seg, men man får en rimelig god idé om formen på gjenstanden eller personen på bildet.

Spikermatte inspirasjon

Skjermen kan oversette alt materiale på Internett, i tillegg til all annen elektronisk, grafisk informasjon. Til dette brukes 3600 ørsmå nåler.

Forskerne ved NIST kom på idéen etter at de hadde sett en spikermatte for små fakirer til salgs i en leketøysbutikk. Spikrene i matta ga etter for fingertrykk, men reise seg igjen til opprinnelig posisjon i samme øyeblikk man fjernet fingeren.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse