EU Internett

Annonse


Nett-etterretning møter motstand

EU InternettDet engelske innenriksdepartementet har foreslått et frivillig regelverk som gir regjeringen økt rett til å overvåke nettrafikk og mobilsamtaler.

De skal kunne overvåke og få tilgang på utskrifter av hvilke e-poster som er sendt, og hvem de er sendt til uten å kunne lese selve innholdet. Man skal også kunne se hvilke adresser en nettleser har besøkt. Det samme gjelder for SMS og telefonsamtaler.

I følge innenriksminister Beverley Hughes er dette et viktig ledd i å kjempe mot terror i kjølvannet av 11.september.

Holder igjen

Men de møter motstand fra uventet hold. Organisasjonen for Internett-leverandører, ISPA, har valgt å oppfordre sine medlemmer til ikke å underskrive på noen slik avtale.

De understreker at de er for rettstaten og ikke har noe mot autoriteter, men de er bekymrede for de juridiske forpliktelsene.

I følge ISPA vil en slik overvåkning og arkivering stride mot lovene som gjelder for EU. Den globale naturen til Internett gjør at dette vil involvere mottakere i og utenfor EU som er beskyttet av lovverk som forbyr denne typen overvåkning.

-Drit i det

Det engelske innenriksdepartementet parerer dette utsagnet med at det skal ikke ISPA bry seg med, siden det er en politisk diskusjon og avgjørelse tatt av parlamentet.

De insisterer på at dette er riktig vei å gå, uansett om det går på tvers av de fleste andre lands lover.

Fra EU-hold har innenriksminister Hughes fått beskjed om at en slik lov vil være «et grovt brudd på retten til privatliv».

Lovforslaget vil bli videre debattert i det engelske underhuset.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse