Annonse


Flatskjermer opp i teten

De smekre LCD-skjermene fortsetter å synke i pris og er etter hvert blitt allemannseie. De fleste som kjøper seg PC i dag vil velge å ta med en flatskjerm i stedet for et av de store beistene som har vært gjengs hittil.

Det er i dag stort sett bare de som har spesielle behov som bruker CRT skjermer. De er fortsatt best på 3D, så spillere og andre som jobber med 3D grafikk kommer nok til å bruke dem en stund enda. Også de som er ute etter aller billigste alternativ velger fortsatt CRT skjermer.

Mer penger

LCD skjermene er i ferd med å toppe omsetningstabellen for første gang nå i år 2002. Men dette gjelder altså bare for omsetning.

I år blir det i følge DisplaySearch omsatt LCD skjermer for 124 milliarder kroner, mens det bare selges CRT skjermer for 103 milliarder. Dette skyldes at prisen fortsatt er ganske høy for LCD skjermer samtidig til at den er blitt lav nok til at forbrukere og bedrifter er villige til å betale.

Enda en årsak er at svært mange private PC-er i dag er anskaffet gjennom hjemme-PC avtale med arbeidsgiver. Da blir ekstrakostnaden for en flatskjerm pulverisert over 36 måneder og svir ikke så mye.

Til sist er CRT skjermer nå blitt så billige at man må omsette langt høyere volum enn tidligere for å generere den samme omsetningen som for et par år siden. Med utgangspunkt i tallene over ser vi da at hvis det i gjennomsnitt går to CRT skjermer for hver flatskjerm, har LCD-ene langt igjen før de tar igjen CRT skjermene i volum.

Det forventes at den nåværende utviklingen vil fortsette også de kommende årene. Det er forventet at LCD ikke vil være størst i volum før 2004.

Prisras

DisplaySearch har også vurdert situasjonen dit hen at til og med 2006 vil prisene på skjermer fortsette å synke drastisk.

Flatskjermene vil få et prisfall på 13 % hvert år de neste fire årene. Dette vil si at om man betaler 4.000,- for en skjerm i dag vil den koste kr. 2.292,- i år 2006.

CRT skjermene vil synke med hele 30 % i året. Noe som gir en av dagens 3.000,- kroners skjermer en fremtidig pris på bare kr. 720,-.

Utfasing

Men det er nok tvilsomt at man får kjøpt vanlige 17» CRT skjermer i 2006 uansett. Flere og flere skjermprodusenter innser at det er kun spesielt interesserte som kommer til å kjøpe skjermene i fremtiden.

Enkelte har allerede nå begynt å fase ut 17» skjermene. 19» står for tur og i 2006 er det bare 21» skjermer å få kjøpt av den gamle typen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse