CD-plate

Annonse


Ny mini-CD lagrer fem filmer

CD-plate

Philips har jobbet intenst på forskningssiden siden de tok ut patent på CD-formatet. Nå har de jobbet i hemmelighet med et nytt medium for lagring av media.

Det nye mediet bruker blålaser-teknologi og lagrer enorme mengder data på en brikke som er liten nok til å passe inn i en mobiltelefon.

Brikken, eller platen kan både er både les- og skrivbar, og vil derfor kunne revolusjonere lagring slik vi kjenner den.

SFFO

Philips har ikke funnet noe stilig navn til den nye teknologien enda, så den heter bare Small Form Factor Optical, eller SFFO.

Brikken ble demonstrert i Japan i forrige uke, for å overbevise skeptikerne om at det er mulig å lagre så mye data på en så liten flate.

Philips andre blålaserprosjekter blir i dag støttet av en rekke store elektronikkfirmaer som Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp og Sony.

Strategiske mål

Brikken er 3 cm i diameter og like tykk som en DVD-plate. Men kjernen i platen som lagrer dataene er kun 0,1 mm tykk i motsetning til 0,6 mm for DVD. I følge Philips vil dette gjøre at brikken bli mindre sårbar for støt under avspilling.

Likeledes er linsen som leser platen bare 1,3 mm i diameter. Dette er en tredjedel av størrelsen på en linse i en konvensjonell DVD spiller. Denne kan holdes på plass av en elektromagnet og øker dermed stabiliteten ved avspilling ytterligere, skriver New Scientist.

Den enheten (linse og plate) som Philips kan demonstrere i dag er 5,6 cm lang, 3,4 cm bred og 0,5 mm tykk. Den har en kapasitet på 1 GB per plate, men Philips vil i løpet av de neste to årene ha økt kapasiteten til 2 GB per side.

Philips regner med å kunne selge hele enheten for ca. 800,- kroner. Diskene har i følge Philips en produksjonskostnad på »et par kroner».

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse