Annonse


TEST: Casio QV-R4

Speilrefleks-fantaster vil alltid rynke oppgitt på nesen av alt som ikke har et gigantisk fallos av et objektiv å gripe rundt. Er man derimot av den oppfatning at manuell fokus og kjemiske mørkerom forlengst ikke har noe å gjøre i hobbyfotografens hverdag, er det på høy tid å se seg om etter et durabelt digitalkamera.

Liten men kraftig

Et av de mer tiltrekkende alternativene for tiden er Casios nyeste QV-R4, som med sine 4 megapiksler burde være i stand til å levere bilder av høy nok definisjon til de fleste huslige forhold. Og kameraet er ikke større enn at du får plass i en romslig bukselomme, med målene 90x59x31mm.

Andre høydepunkter i QV-R4 er en 3x optisk zoom, noe som er relativt bra for denne kameraklassen, og et tredvetalls (!)forhåndsdefinerte innstillinger for alskens mulige bildesituasjoner. Disse innstillingene er del av Casios BestShot-system, som skal assistere deg i å sette lysnivå, fargemetninger, og skarphet i henhold til hva slags motiv du er ute etter å fange. Kjekt å ha, men heldigvis er det også gode mulighet for å gjøre de fleste slike innstillinger selv.

Noen av spesialinnstillingene lar deg eksperimentere med å sette sammen flere motiver til ett bilde, og kan nok være gøy å eksperimentere med for de som ikke har et bra Photoshop-aktig billedbehandlingsprogram på PC-en.

I tillegg har vi de vanlige 30 sekundene med videoopptak (er det noen som overhodet bruker dette?), selvutløser, og en småfestlig alarmfunksjon.

Bildeksempler

Her følger noen eksempler på bilder tatt med Casio QV-R4. Klikk på lenkene nedenfor, så åpnes fotografiene i et nytt vindu.

Minne

Når man tar bilder i full oppløsning (1680×2240), ender de opp med en filstørrelse på omlag 1.3 MB hver. Dette blir fort et problem når man tar i betraktning at internminnet på kameraet bare er på 11 MB. Vil man ha plass til mer enn 8 bilder må man da altså enten gå ned i bildekvalitet, eller benytte seg av SD-kortplassen på kameraet.

I praksis betyr dette at man blir nødt til å investere i minst ett SD-kort, som til en pris av tusen kroner for 128 MB må kunne regnes som relativt kostbare greier.

Anbefales

Vi kan ikke annet enn å like QV-R4, som både holder et konkurransedyktig prisnivå og akseptabel bildekvalitet (langt bedre enn Exilim).

En av de virkelig store styrkene til dette kameraet er også at den reagerer veldig raskt, slik at du faktisk kan stole på at bildet blir tatt i det du trykker ned utløseren. Mange andre digitale kamera bruker gjerne et godt sekund eller to på å få tatt bildet, som ofte resulterer i at motivet blir noe helt annet enn det du hadde planlagt å fange.

Dessverre virker PC-programvaren som følger med lite brukervennlig og gjennomtenkt, men ellers er kameraet spekket full av god funksjonalitet, godt display, og et lettnavigert menysystem.

Er du ute etter gode alternativer, ta likevel en titt på den noe dyrere Canon’s Powershot G2, og de øvre modellene i Kodaks DX4900-serie. Eventuelt kan man også velge å gå for lillebror QV-R3, som stiller med 3.2 megapiksel for en noe billigere penge.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse