Annonse


Livet som profesjonell spillprater

I anledning helgens OsloLAN arrangement, 3-6 oktober i Lillestrøm, avholder Cyberathlete Professional League (CPL) en større Europa-turnering i nettverksspilling.

Mens 1700 unge dataentusiaster sitter i Norges Varemesse-hallene og spiller, surfer, chatter, programmerer, og generelt sett lever i nerdeparadis, konkurrerer omlag 200 deltakere (fordelte på 50+ lag) om ære, berømmelse og 300 000 kroner i pengepremier i Counter-Strike og Quake 3.

Tilskuersport

For CPL så er turneringer i dataspill like reelt og prestisjefylt som en hvilket som helst annen tilskuersport. Kampene vises både på storskjerm der turneringene holdes, på nettet, og på enkelte TV-stasjoner. For publikum som følger med er det veldig greit å ha en kar som Sebastian Samek til å holde praten gående…

Samek har selv spilt profesjonelt i flere år, men vier nå all oppmerksomhet til å prate seg gjennom andres skjermprestasjoner i stedet.

– Jeg har drevet med dette i 3 år nå, både for CPL og for tysk TV. Nå reiser jeg verden rundt for å kommentere forskjellige turneringer. Det blir som regel en tur ca. annenhver uke, enten det er Korea, Wien, Paris, eller her i Oslo, forteller Samek, som så vidt har tatt seg tid til et aldri så lite intervju mellom to kamper i Counter-Strike EM på Lillestrøm.

Stemningsbilde fra OsloLAN 2002 i Lillestrøm, hvor CPL avholder Europa-mesterskap i Counter-Strike og Quake 3.

Dekker det meste

– Jeg kommenterer alt fra CS og Quake til Starcraft og Warcraft. En gang kommenterte jeg til og med en turnering i Tetris, bare for å vise at det går an, sier Samek til ITavisen.no.

Som alle god sportskommentatorer, bruker Samek mye tid på å holde seg oppdatert innen sitt fagfelt. For å kunne hold praten gående fra kamp til kamp (han kommenterer 30 stykker denne helgen), er det viktig å sitte inne med store mengder informasjon og historikk både om lagene, og de individuelle spillerne.

– Før enhver jobb bruker jeg omlag tre dager på å lese og forberede meg. Det er også viktig å bruke kontakter for å holde seg oppdatert – jeg har for eksempel ei spiller i Danmark som bestandig gir meg siste nytt før jeg dekker en turnering i Norden. Hvilke lag er bra? Hvilke er på vei ned? Jeg kjenner eller vet av flesteparten i disse miljøene, og er ikke redd for å si stygge ting om de forskjellige lagene. Det er viktig med en viss dose humor her, slår Samek fast.

Denne helgen har Samek et trevedtalls turneringskamper å kommentere.

– Viktig med stil

Alle kommentatorene har sin egen stil, enten de kommenterer alene, eller sammen med andre eksperter – man er nemlig alltid to kommentatorer når de siste avgjørende matchene avspilles.

– Vi har alle vår unike måte å kommentere på. Da jeg er halvt østerrisk og halv engelsk har jeg lagt meg på en mer britisk, James Bond-aktig tone…mens en kollega av meg, for eksempel, er fullstendig vill og crazy, og prater i vei som Jim Carey, ler Samek.

Vi forlater Sebastian «Geist» Samek så han får forberede seg til neste kamp, og setter oss ned blant tilskuerne for å nyte showet:

– And now for the next line-up of Matrix versus…..

(du kan selv følge med på kampene, og høre Samek i action på www.cpleuropa.com.)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse