Annonse


TEST: Lomme-løgndetektor

911 Computer har puttet vidunderbrikken inn i en liten enhet de kaller Truster.

Vi har testet dingsen, som selges i Norge gjennom nettbutikken Xenses.no. Og det store spørsmålet er naturligvis: Er løgndetektoren til å stole på?

Test bruktbilselgeren

Den mest grundige vitenskapelige testen det er mulig å gjennomføre må være å ta Truster med til nærmeste bruktbilforhandler. Sett opp en liste med 100 spørsmål og sett i gang. Er du sikker på at denne bilen aldri har vært kollisjonsskadet? Stemmer kilometerstanden? Bare en eier, sier du? Damekjørt?

Det eneste spørsmålet detektoren ikke går i spinn på er når du spør hvor på salgskontrakten du skal sette navnet ditt…

Må kalibreres

I følge 911 Computers skal stemmegjenkjenningsbrikken kunne fortelle deg noe om spenningsnivå, troverdighet, interesse og stemningsleie hos personen som snakker. Utslaget på detektoren endrer seg i sanntid, slik at du straks vil kunne avsløre om den du snakker med forteller sannheten.

Før det hele kan starte må detektoren kalibreres. Det skjer ved at den du snakker med forteller en enkel og grei historie uten usannheter. Kalibreringen skal i følge bruksanvisningen være gjort på om lag 10 sekunder, men i praksis skulle det vise seg å ta atskillig lengre tid.

– Du er stresset!

Når vi først hadde kalibrert Truster satte vi i gang med testen. Først en lang historie om familie og oppvekst. Løgndetektoren holdt seg i ro. Så en historie full av løgn og spetakkel. Truster reagerte ikke nevneverdig på det heller. Så gjentok vi de samme historiene, men nå med litt mer innlevelse og litt høyere stemmeleie.

– Nå er du stresset, fortalte dingsen, mens den stadig beskyldte oss for å fare med usannheter, enten vi fortalte den ene historien eller den andre.

Analyserer avvik

I dokumentasjonen som følger Truster blir det på ingen måte hevdet at Truster skal kunne avsløre en hver form for løgn. Antakelig virker den også bedre i situasjoner der den du snakker med ikke er klar over hva du driver med. Truster skal analysere avvik fra ditt normale stemmemønster. Dette avtrykket endrer seg når du lyver, enten du vil eller ikke. Men det kan også være helt andre ting som får spenningen i deg til å øke slik at stemmemønsteret endres. Stress, sinne, irritasjon, lettelse, glede eller rus – bare for å nevne noe.

Lyvende detektor?

Det viste seg å være vanskelig å kalibrere Truster. En annen ulempe er at den må kalibreres hver gang du slår den på. Dermed kan det hende at den du skal kalibrere den etter allerede er opphisset eller sprekkfull av usannheter – og da vil normalnivåene fremstå som avvik.

En løgndetektor sum ljuger er kanskje ikke verdens smarteste oppfinnelse. Men morsom kan den være, om du tar den med en stor klype salt og ikke trekker den frem i utrengsmål.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse