Annonse


Test: iPod for Windows

Vi liker iPod. Faktisk nok til at vi kåret den som fjorårets beste MP3-spiller… og imponerende nok holder Apple produktet i live ved å stadig lansere nye versjoner.

Nå er den lekre hvite lommespilleren tilgjengelig både i 5, 10 og 20 GB, og har fått et par fiffige små oppdateringer som kalender, kontaktregister, spill, og trykksensitivt navigeringshjul.

Men inntil nå har alt dette altså vært forbeholdt Mac-brukere, såfremt man ikke har benyttet seg av diverse uoffisiell programvare for å kunne koble iPod opp mot Windows.

Mangelfull programvare

Den store forskjellen, er at PC-iPod kommer ferdig formatert i FAT32-format, leveres med overgang fra 6-pins Firewire til 4-pins, og kommer med Musicmatch Jukebox 7 – og dermed er kompatibel med Windows.

Hardware-messig er iPod nøyaktig like overbevisende på PC som på Mac. Dessverre viser det seg at programvareløsningen verken er særlig elegant eller spesielt brukervennlig.

Riktignok fungerer Musicmatch helt greit både for å synkronisere MP3-mapper og å overføre musikk til iPod, og det er jo innrømmelig også det viktigste. Selv foretrekker jeg å bruke gratisprogrammet ephPod, først og fremst fordi det er mer elegant og strømlinjeformet, men man er uansett nødt til å installere MusicMatch for at iPod i det hele tatt skal kunne kommunisere med Windows.

MusicMatch 7 gjør nytten, men bare så vidt.

PC-brukere kan også bruke iPod som en frittstående ekstern Firewire-harddisk, men dessverre er dette ikke en plug-and-play opplevelse. MusicMatch-installasjon er fremdeles nødvendig, i det minste inntil noen legger ut en eller annen fiks Windows-driver. Alternativet for å slippe MusicMatch er å installere tredjepartsprogrammet XPlay, men dette er dessverre programvare som koster et par hundre kroner.

Man kan heller ikke boote opp maskinen med iPod som oppstardisk, slik som Mac-brukere kan.

Likevel er den største svakheten på programvaresiden at synkronisering av kontakter og kalender ikke fungerer som det burde. Det er mildt sagt overraskende at Apple reklamerer med at iPod kan brukes som en slags mini-lommeplanlegger, men at man ikke blir gitt utstyr med en fornuftig måte å synkronisere kontakter og avtaler på.

Bruker man for eksempel Outlook, er den nødvendige fremgangsmåten for å få kontaktregisteret sitt over på iPod ulidelig. Man må nemlig gå inn på hver enkelt kontakt i Outlook, og lagre denne som vCard-fil i iPods kontaktmappe. Og håpløst nok er det samme tilfelle med kalendere – hver enkelt avtale må eksporteres manuelt. La oss håpe noen barmhjertige sjeler skriver et lite verktøy som ordner opp i dette, siden Apple svikter totalt.

Fortsatt fet…

Men lyden er topp, brukervennligheten på selve spilleren legendarisk, og utseendemessig er dette likefremt undertegnedes favoritt på MP3-fronten…enten man er Mac-bruker eller ei.

Det må likevel understrekes at iPod blir et spørsmål om smak og behag. Siden funksjonaliteten ikke på langt nær er like elegant på PC som på Mac, er det absolutt verdt å se seg om etter andre produkter som gjør samme nytten. For eksempel er Archos’ Multimedia Jukebox og Creatives nye Zen gode alternativer.

Den største innvendingen mot iPod er uansett fremdeles prisen. Hadde Apple kuttet med en tusenlapp, ville den kjørt samtlige konkurrerende produkter rett i grøfta…nå forblir iPod en smule eksklusiv. 20GB-modellen koster fem store lapper, og dette er innrømmelig litt i overkant både for en MP3-spiller og en bærbar Firewire-disk. Særlig når den ikke engang har opptaksmuligheter.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse