Annonse


Her er Nokias 3G-telefon

I Helsinki torsdag fikk en samlet verdenspresse for første gang både se og prøve Nokias aller første mobiltelefon ment for kommersielt UMTS-bruk.

I 7650s fotspor

Og vi kan nok kanskje best beskrive den nye Nokia 6650 som en krysning mellom businessmodelllen 6310 og den nylanserte 7650.

Joda, riktignok er 6650 også utstyrt med digitalkamera – og kan til og med ta opp videosnutter med lyd – men grunnen til at den ellers så tilsynelatende ordinære telefonen har klart å fylle en finsk konferansesal til randen med journalister er en helt annen.

Dual-mode, dual-band

Nokia 6650 er nemlig verdens første 3GPP (Third Generation Parnership Project) telefon, som både fungerer på vårt nåværende GSM-nett (900/1800), såvel som på morgendagens forgjettede WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access) tredjegenerasjons mobilnett.

– Vi er definitivt i ferd med å gå over til neste generasjons mobiltelefoni, og Nokia er klar for operatørenes kommersielle oppstart. 3G vil ta av, annonserte Nokia Networks visepresident Dr. J.T. Berqvist.

Nokia 6650

Tekniske detaljer

Telefonen er i tillegg til kamera og multinett-funksjonalitet utstyrt med fargeskjerm på 128 x 160 punkter (4096 farger), MDP Java 1.0, infrarødt øye, 7MB dynamisk minne, MMS, Bluetooth, USB, Wap 1.2.1 og polyfoniske ringetoner.

6650 har en maksimal overføringskapasitet på 128 kbps, veier 141 g, har en taletid på ca. to og en halv time, og standby på omlag to uker.

Bluetooth 1.1 er også støttet fullt ut i 6650, og Nokia lanserer samtidig et helt nytt trådløst headset som går hånd i hånd med 3G-telefonen.

Vi blir forøvrig samtidig lovet at dette blir ABSOLUTT SISTE Nokia-telefon med denne eksterne antenneløsningen.

Nokias nye trådløse Bluetooth handsfree.

Men…det drøyer fortsatt

Men – og dette kommer neppe som en overraskelse for oss som allerede har ventet på UMTS i en årrekke – lanseringen av den første 3G-telefonen betyr ikke at vi vil surfe lykkelige på neste generasjons mobilnett i romjula.

6650 blir riktignok gjort tilgjengelig for teleoperatører i høst, men forbrukerne vil ikke få tilgang på 3G-telefonene før tidligst våren 2003…og det vil nok gå enda et år før slusene på UMTS-nettverket åpnes for fullt i Finland.

6650 er derfor ymtet på å gi en myk overgang fra 2G til 3G. Tanken, i det minste slik Sonera presenterer saken, er å ikke lansere WCDMA-nettet for allmen kommersiell bruk før «nok» 3G-kompatible telefoner har blitt solgt til sluttbrukerne.

Sonera, Nokias lanseringspartner for 3G, har allerede sitt WCDMA-nettverk oppe og kjører for utprøving, men påpekte at i første omgang vil mobilbrukere måtte nøye seg med å benytte seg av de nye 3G-tjenestene over det nåværende GSM/GPRS-nettet.

– Vi starter opp med kommersiell uttesting i første kvartal neste år, men først i 2004-2005 vil vi se 3G for alvor som en massemarkedstjeneste, sier Harri Koponen, adm. direktør i Sonera.

Hva dette synes å bety, er at Sonera og Nokia anser MMS (Multimedia Messaging System) og enkelte andre spill-, video-, og kartapplikasjoner som «3G-tjenester» de nå kan lansere og tilby over eksisterende GSM-nett…men at det hele vil bli så mye bedre når de til slutt aktiverer det nye nettverket.

(Og ja…inntil videre kan man altså gjøre stort sett det samme på en 7650 som på 6650)

Flere Nokia-hemmeligheter

Nokia lover forøvrig å annonsere tre nye viktige mobilprodukter innen året er omme, uten at de foreløpig er villige til å si noe særlig mer om den saken…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse