Annonse


Slik fjerner du spionprogrammene

Det er ikke uvanlige at programmer du installerer – spesielt fildelingsapplikasjoner – samtidig fyller opp PCen din med diverse programmer som du slettes ikke har lyst på.

Slik «spyware», som det gjerne kalles, driver typisk å følger med på hvilke nettsteder du besøker, og samler informasjon fra PCen din slik at du kan bli tilsendt reklame og annen spam.

Er du en aktiv internettbruker er det stor sannsynlighet for opptil flere slike programmer allerede arbeider på maskinen din, kanskje uten at du selv er klar over det.

Mye skrot

Liker du ikke tanken på at PCen din er forpestet med slike programmer, så vit at det ikke nødvendigvis er så enkelt verken å finne ut nøyaktig hvilke programmer som er operative, eller hvordan fjerne dem. De fleste dukker for eksempel ikke opp under «Legg til/fjern programmer» i kontrollpanelet.

Eksempler på slike programmer er Adware, CyDoor, Gator, Doubleclick, Cydoor, NetPal, AdvertBar, GoHip, DownloadWare, NetRadar, BrowserHijackers, og en hel drøss andre.

AdAware

Heldigvis finnes det programmer der ute som scanner gjennom diskene og registrene dine, opplyser deg om nøyaktig hva slags «spyware» du har installert, og gir deg muligheten til å avinstallere.

Vi er særlig godt fornøyd med effektiviteten til programmet AdAware, som gjør en ypperlig jobb med å trekke deaktivere og fjerne svineriet. Undertegnede fjernet nylig 16 uønskete cookies og programmer fra sin maskin med dette programmet.

Du kan laste ned AdAware HER.

Enkelte ting ønsker man kanskje å beholde, slik som Intels ApplicatioN Accelerator, men det er mye rask som kan gå rett i søpla etter en runde med AdAware.

Andre programmer

Vær klar over at det finnes en rekke andre aktuelle programmer som gjør mer eller mindre det samme som AdAware, slik som for eksempel PestPatrol.

I tillegg kan det være en god idé å ha en brannmur installert, som stikker kjepper i hjulene for spyware og andre ulumskheter. Et godt og gratis alternativ er ZoneAlarm.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse