Nokia 3310

Annonse


En million kjøper mobil i år

Nokia 3310Dette skriver Ukeavisen Telecom, som er ute med nytt nummer i dag.

Elektronikkbransjens prognosekomitè har hatt møte for å se på trendene i bransjeomsetningen for første halvår 2002. Etter mange år med en eventyrlig vekst i mobiltelefonsalget opplever bransjen nå en tilbakegang. Men det er på ingen måte noen stor dramatikk i det som skjer. Salget er bedre enn ventet.

Ned fra 1.5 millioner

I toppåret 2000 ble det solgt 1.500.000 mobiltelefoner i Norge. Salget falt til 1,2 millioner i 2001, og i 2002 havner tallet trolig på én million solgte mobiltelefoner.

– I år ser det ut til at det blir en nedgang på 20 prosent fra 2001. Selv om det er en nedgang, blir det fortsatt solgt veldig mange nye telefoner , sier Erik Andersen, informasjonsdirektør i bransjeorganisasjonen EE-bransjen.

Skifter oftere

Daglig leder i Nordialog, Telenors største mobilforhandler, Dag Magne Søyland sier til Ukeavisen Telecom at salgstallene er bedre enn forventet, og at de er over budsjettet som skal gi dem et pent overskudd.

– Nordmenn skifter ut mobilen oftere enn tidligere. Fortsatt er Nokia en klar bestselger med over 60 prosent av vårt totalsalg. Nokia 3330 er vinneren i forbrukermarkedet, og Nokia 6310 selger best av «business-telefonene», sier Søyland.

Søyland tror ikke på en ytterligere nedgang, og synes utviklingen ikke er dramatisk, slik enkelte avisoppslag kan lede til å tro.

Med lanseringen av MMS og bildetelefonene ved årsskiftet og UMTS-telefonene til neste år, tror jeg nedgangen har stoppet opp, sier mobil-selgeren.

80 prosent har mobil

Mobilpenetrasjonen i Norge ble i 2001 ble regnet til å være rundt 80 prosent, så salgstallene viser at folk i svært stor grad bytter ut sin gamle mobiltelefon. For med et folketall på 4,5 millioner er en omsetning på én million telefoner årlig slett ikke dårlig. Spesielt når operatørene i år har vært tilbakeholden med å subsidiere telefonene.

Det er usikkert hva produsenter og operatørene vil gjøre senere i år når det gjelder å subsidiere mobiler. Det er ingenting som tyder på at bildetelefonene blir dumpet for å få opp MMS-bruken i markedet.

Foreløpig har Telenor uttalt at de vil vente med støtte-kjøp til det kommer telefoner som har høyere kvalitet og som i utgangspunktet er mer overkommelig rent prismessig.

(Telecom.no)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse