Øyescanner

Annonse


Øyet erstatter tastatur

ØyescannerDasher er navnet på prototypen av programmet, som er utviklet av forskere ved Cavendish Laboratory ved universitetet i Cambridge. Tidsskriftet Nature skrev om programvaren i sitt siste nummer som kom ut onsdag.

Predikativ tekst

Prototypen av programmet følger øyets naturlige bevegelser, og gjør forventete ord og formuleringer lettere å skrive, sier prosjektkoordinator David MacKay, som også er professor ved Cambridge University.

Sannsynlige ord

MacKay sammenligner bruken av programmet med å kjøre bil visuelt.
– For å skrive med Dasher, så ser du bare på skjermen etter det du trenger, og styrer kursoren på plass.

Gjetter rekkefølgen

Ved hjelp av et øyeskannende kamera og så kan brukere se på bokstaver på høyre siden av skjermen, og «dra» dem over for å lage ord. Samtidig blir en kolonne med bokstaver synlige på den andre siden av skjermen. Programmet gjetter hvilke ord som følger det første, og mest sannsynligvis vil bli brukt.

Om en person starter med bokstaven «h», så vil programmet forslå bokstavene «a»,«e»,«i»,«o» og «u». Samtidig kommer forslag til å fylle ut ordet, som for eksempel«ello», til «hello».

Dasher kan også bli brukt med mus, eller track ball, og McKay sa at han trodde at noen ville foretrekke dette i stedet for tradisjonelle tastatur, men McKay regner med at løsningen i første rekke vil bli brukt av personer med et handicap. Med litt trening kan brukere skrive inntil 25 ord i minuttet, sies det.

Programmet kan også brukes på PDA’er. I følge teamet bak, så vil det også kunne være et hjelpemiddel på språk som kinesisk og japansk, som med sine mange tusen skrifttegn er vanskelig tilgjengelig for skriving på en vanlig PC.

Et problem er at scannerne trenger ny kalibrering hver gang blikket går utenfor skjermen. Men det sies også at nyere og mer robuste scannere er på vei.

Kildekoden vil bli gjort tilgjengelig for bruk.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse