Annonse


Microsoft på LinuxWorld

De mest paranoide innen Linux-miljøet ser for seg at Microsoft vil kjøre samme linje som de har gjort med andre teknologier som har blitt populære, men som de ikke har utviklet selv. Her har de en lang rekke å slekte på – fra backup og sikkerhetsrutiner til selveste Internett.

Office for Linux

En av de mer vidløftige ryktene går på at Microsoft i løpet av kort tid vil komme med en Linux-versjon av Office. Nå som PC-er med Linux har nådd billigbutikkenes hyller i USA, kan det være greit å gjøre en skilling eller to også her. Selv Linux-brukere trenger regneark, tekstbehandling og kalender av samme type som alle andre bruker.

Linux-kjerne i Windows

En annen teori er at Microsoft står foran et lignende veiskille som Apple gjorde da de skulle modernisere sitt operativsystem Mac OS. De kunne bygge videre på den eksisterende kjernen som de hadde forfinet og slipt på helt siden 1980-tallet. Eller de kunne endre grunnmuren når de først skulle bygge nytt.

Resultatet ble OS X, som bygger på UNIX-varianten BSD.

Annonse
Spekulasjonene blant folket på Moscone Center i San Francisco går på at Microsoft vil bruke Linux på samme måten som Apple nå bruker UNIX. Når de skal lage oppfølgeren til Windows XP, vil de de stå friere rent teknisk enn den eksisterende Windows-kjernen tillater, og samtidig nyte godt av det stadig større utviklermiljøet for Linux, slik IBM nå gjør.

Skepsis

Resultatet skulle da bli et Microsoft-proprietær løsning som bygger på åpen kildekode, men som blir Microsofts eiendom i det vi snakker om et hylleklart produkt, tror Microsoft-skeptikerne. Og de er de mange av på et slikt arrangement som Linuxworld.

Pranggende stand

Faktum er at Microsoft denne gangen ikke bare er observatør og paneldeltaker, slik tilfellet har vært på tidligere Linux-arrangementer. De har rett og slett slått opp en prangende stand, noe som signaliserer at de nå tar Linux-verdenen på alvor.

Eller at de prøver å få tilbake de fordømte overløperne som verken vil ta i Windows eller for den saks skyld Apple med ildtang.

Hvorfor betale?

Vi for for del har en egen teori. Microsoft har alltid fulgt prinsippet “extend and embrace” (utvide og omfavne). Om de finner noe interessant de selv ikke har i huset i Linux-verdenen, kjøper de det opp, implementerer det i neste versjon og kaller det et Microsoft-produkt. Med Linux er det enda bedre. De slipper å betale for seg. Alt er jo gratis. Helt til en eller annen Linux-idealist blir gitt valget mellom å gi bort sakene sine til verdens rikeste programvareselskap og la dem forbli åpne for alle andre, eller få et par hundre millioner dollar for eksklusive rettigheter. Og heller ta skammen og søksmålene når alle andre utviklere som har bidratt på dugnadsbasis finner ut hva som har skjedd.

Den dagen det skjer, vil selve ideen om åpen kildekode være død. Og Linux bli normal handelsvare på linje med Mac OS og Windows.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse