Annonse


Lekkasje fra ID-system

E-post med persondata om 2584 mennesker i Osaka ble sendt til helt andre personer. Meldingene innholdt korrekt informasjon som navn og adresse på mottagerne. Men de inneholdt også ved en feiltakelse personnumre, kjønn og fødselsdatoer som tilhørte helt andre mennesker.

Dette innrømmer en talsmann for kommuneadministrasjonen i Osaka overfpr nyhetsbyrået Associated press (AP).

Protester

Til sammen 741 husstander er berørt av feilen, som har vakt berettiget oppsikt i Japan. Mange frykter at systemet vil virke ødeleggende på personvernet og friste til misbruk. Før innføringen har det vært protester og demonstrasjoner.

ID-systemet har også møtt motbør på lokalpolitisk hold. Fem storkommuner i Japan nekter å innføre det, og tar bare i mot registreringer fra folk som aktivt ønskser det. Blant protestkommunene er storbyen Yokohama med sine 3.4 millioner innbyggere.

Annonse


I kjølvannet av skandaler

Avsløring av ID-lekkasjen kommer kort tid etter at to store personvern-skandaler har blitt rullet opp. For noen måneder siden viste det seg at det japanske forsvarsdepartemenet systematisk hadde registrert opplysninger om folk som hadde bedt om å få se dokumenter de hadde rett til etter offentlighetsloven.

Og så seint som tirsdag denne uka opplevde det samme departementet at politiet startet etterforskningen av en mulig datalekkasje. Myndighetene utelukker ikke at sensitiv informasjon har kommet på avveie.

Annonse