Annonse


Fingeravtrykk i passfotoet

Fotografiet i passet kan få hemmelig informasjon. Israelske forskere arbeider med ny teknologi som gjør det mulig å dytte inn mer informasjon – uten å endre utseendet.

– Dokumenter kan fakses, scannes og bli trykket på nytt, uten at de skjulte dataene forsvinner, heter det i magasinet New Scientist. Dermed blir det lettere for kontrollmyndigheter at det er rett person som legitimerer seg.

Fargepunkter

Forskere på Ben-Gurion Universitet har utviklet en algoritme for å oversette fingeravtrykk, eller for eksempel en signatur, til tall som brukes for å bestemme prikkene som utgjør et fargefoto, og det uten at utseendet på bildet forandres, melder nyhetstjenesten CNN. I meldingen går det ikke fram om endringen gjøres i “vanlige” fargebilder, eller bilder som er separert for trykking.

– Hver prikk kan bli forskjøvet lett uten noen synbar forandring for det endelige bildet, heter det i New Scientist.

Usynlige for andre

Dette gjør at det kan være flere »bilder» i samme fotografi. Disse kan så hentes tilbake igjen ved scanning, for eksempel ved ved grenseoverganger, tollstasjoner og lignende. I følge nyhetsbyrået Reuters jobbes det med å lage en håndholdt skanner.

Annonse