Annonse


USA stopper mobilnett i Nord-Korea

Det er Financial Times som hevder at USA har forlangt planene om et slikt nett skrinlagt. For å bygge nettet skulle det benyttes CDMA-teknologi utviklet av Qalcomm, og slik teknologi er ikke amerikanerne villige til å eksportere til land de oppfatter som fiendtlige.

Ondskap

President Bush ser på Nord Korea som en av »ondskapens akser», og vil ikke at det skal bygges noe CDMA-nett i landet. Han hadde imidlertid ingen innvendinger mot at Kina fikk ta den samme teknologien i bruk.

Problemet skal angivelig være at CDMA2000 (3G) er avhengig av signaler fra amerikanske satellitter for å kunne synkronisere basestasjonene i nettet.

Nå er det imidlertid Ericsson i nøytrale Sverige som eier infrastrukturavdelingen som produserer CDMA2000-basestasjoner.

Kontraster

For Nord-Korea betyr amerikanernes beslutning at innbyggerne ikke bare må klare seg uten mobiltelefoni, men de får heller ikke tilgang til mobilt Internett. Samtidig er nabolandet Sør-Korea det land i verden med best internettdekning. Her finnes allerede et operativt 3G-nett og verdens tredje største mobiltelefonprodusent, Samsung.

Annonse