Annonse


Kommuner ansetter roboter

Å ha ekte mennesker bak skrankene på kommunesenteret er både dyrt og lite effektivt. Tre europeiske kommuner er derfor i ferd med å utvikle digitale, netttbaserte hjelpere som på sikt kan komme til å overta flere jobbber som nå utføres av mennesker.

Digitale hjelpere

Prosjektet er kalt Avanti og er inspirert av det som for mange interaktive nettsspillere kalles «avatarer» – nettpersonligheter med ulike roller.

Idéen er at kommunenes nettjenester også skal kunne nås av folk som ikke har erfaring med PC og Internett. Ved hjelp av kommunale terminaler med Internett-tilknytning skal brukerne kunne snakke med en datagenerert nettperson. Denne vil ha svarene på de vanligste spørsmålene.

Om bun eller han vil få myndighet til å avgjøre byggesaker eller dele ut offfentlige midler, vil tida vise…

Annonse


Mange typer «folk»

Avanti-prosjektet tester ut ulike typer virtuelle «personer». Spredningen er stor når det gjelder både alder, kjønn, stemmetype og hårfrisyre.

Allerede eksisterende offfentlige databaser skal multimedia-tilpasses slik at informasjonen de inneholder kan formidles av avatarene.

Teknologien blir levert av det japanske selskapet Fujitsu. De har utviklet et produkt de kaller Advice Agent, som også kan brukers til å gi kommersielle nett-aktiviteter et menneskelig ansikt.Avanti-prosjektet
Kista kommune
< ahref=http://www.lewisham.gov.uk/ target=blank>Lewisham bydel
Ventspils kommune
Fujitsu Advice Agent

Annonse