Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nettforbud mot badedrakter

I Saudi-Arabia er selv butikker som selger heldekkende badedrakter blokkert fra nettet. Myndighetene skryter av at de har verdens beste kontrollsystem.

En undersøkelse foretatt av Harvard Law School viser at rundt 2000 nettsteder er blokkert av det saudiske myndighetsorganet Internet Services Unit (ISU).

Badetøy

Blant nettstedene som er blokkert er musikk/livsstilsmagasinet Rolling Stone, medieselskapet Warner, butikker som selger badetøy og et sted for arabere som er katolikker.

Shia-muslimske nettsteder er også blokkert. I Saudi-Arabia er det sunni-Islam som gjelder.

Amnesty Internationals dokumentasjon av brudd på menenskerettighetene i Saudi-Arabia får heller ikke saudierne tilgang til. Det samme gjelder nettsteder for homofile, selv om de er totalt blottet for sex.

Sex i vid forstand

Langt de fleste av de blokkerte stedene har riktignok innhold av seksuell karakter. Men saudiske myndigheter synes å ta dette begrepet svært langt. Nettsteder som handler om kvinners helse i nøktern, medisinsk forstand har gått med i dragsuget.

Et nettsted om kvinnehistorie har også falt i unåde, noe som kanskje ikke er så overraskende i et land der kvinner ikke en gang får lov å kjøre bil.

Skryter av sensuren

Harvard Law School fikk adgang til å kontrollere landets proxy-servere i full åpenhet. Nettsensuren er ingen hemmelighet. Tvert i mot. Saudiske myndígheter skryter nærmest hemningsløst av at de som eneste land effektivt har klart å blokkere strømmen av fri informasjon over landegrensensene.

Vår internett-service er unik. Den bevarer våre islamske verdier og filtrerer Internett-innhold for å stoppe materiale som strider mot vår tro og kan påvirke vår kultur, heter det på ISUS nettsted.

Det finnes flere private Internett-tilbydere i Saudi-Arabia, men alle er underlagt ISUs regler og kontrollrutiner. Servere utenfor systemet er pr. definisjon ulovlige, og blir tatt av nettet øyeblikkelig om de blir oppdaget.

Nesten ingen smutthull

ISU logger all aktivitet på serverne, slik at myndighetene raskt skal kunne finne ut hvem som prøver å nå «forbudte» nettsteder eller tjenester. Anonyme surfere og falske IP-adresser blir registrert og forsøkt sporet opp. Sider som tilbyr programvare og kunnskap om hvordan man kan opptre anonymt på nettet, er blokkert.

Saudiske myndigheter driver også aktiv telefonkontroll, slik at ingen skal kunne logge seg inn på utenlandske servere via analogt modem. Om denne kontrollen er 100 prosent effektivt, er derimot tvilsomt. Bortsett fra å reise utenlands, er kanskje dette eneste smutthull.

Sentralisert

Minst 45 land har innført ulike sensurtiltak for å kontrollere innbyggernes internett-bruk. Men det er så langt bare Saudi-Arabia, Kina, Vietnam og De Forente Arabiske Emirater som har lagt selve Internett-tilgangen i kontrollorganets hender.

Hele Harvard-rapporten.
Pekere til til forbudte nettsteder