Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ogg vant lyttetest

Hører du på elektronika, pop eller jazz er Ogg det beste formatet. For klassisk er MP3Pro best. Men hører du på pønk eller pianomusikk, kan du glemme komprimerte filer.

Ogg Vorbis fisk
I en ny test foretatt av ff123 går det fram at lydkvaliteten på komprimerte musikkfiler i stor grad avhenger av hva slags smak du har.

Vanskelig piano

Klassisk pianomusikk regnes av mange lydeksperter som den vanskeligste sjangeren å gjengi for et stereoanlegg. Det er derfor ikke så overraskende at de samtlige av de komprimerte formatene faller gjennom her.

Mer overraskende var det at en hardtslående pønkelåt fra gruppa Green Day låt elendig med samtlige formater. Derimot var metal fra gruppa Desultory en ssukses med OGG.

Med i testen var mp3Pro, OGGq0, OGG64, WMA8 og ACC. Alle kjørte med en bitrate på 64 kilobit i sekundet.

OGG på topp

Selv om MP3Pro totalt sett får høyest poengsum, er de to OGG-formatene (64-formatet er mest utbredt) gjengangere i toppen på alle musikkstiler så nær som et Bach-musikkstykke for cello og et stykke for cembalo.

Testen ble utfført etter det såkalte ABX eller blindtest-prinsippet, der ingen av deltakerne aner hvilken kilde de til enhver tid hører på.

Testresultatene finner du HER.