Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Her får du gratis bredbånd!

Ser du dette symbolet til høyre på en vegg, er det bare å brette ut laptop-en og kjøre i vei. Regningen er det noen andre som tar.

Sommerens store utendørsaktivitet for nerder er såkalt «warchalking», graffitti som viser hvor det er trådløse, usikrede nettverk. Eller netttverk laget på grunnlag av ett eller flere private enkeltabonnement – noe leverandøren selvsagt ser mørkt på.

Svært mange bedrifter slurver med sikkerheten i sitt 802.11b-baserte WLAN, og dermed kan alle som befinner seg i nærheten av kontorlokalene fritt bruke bedriftens Internettforbindelse. I noen tilfeller kan uvedkommende også logge seg inn på bedriftens interne nett, og få tilgang til filer som ligger på lokale servere.

Også i Norge

WarChalking i ordets klassiske forstand er så langt ITavisen.no kjenner til, hittil ikke sett på norske vegger. Arrester oss, lesere, om dere vet bedre! Men også i Norge finnes noen idealister som ønsker å tilby forbipasserende gratis bredbånd. Sjekk ut Norwaywireless.net.

Forbudt, forbudt!

Så er spørsmålet: Er dette lovlig? Selvsagt ikke. Det er ulovlig å grise til annen manns eieindom med spraymaling eller annen permanent dekorasjon. Akkurat dette har warchalkerne unngått ved å bruke kritt som lett går av i vask – derav navnet «chalking» («chalk» er «kritt» på engelsk). Det er derimot ikke lov å bruke annenmanns båndbredde uten å spørre om lov eller betale for det.

Frivillig deling

Om du frivillig kan tilby ditt eget abonnement til gratis avbenyttelse for gud og hvermann, er derimot et åpent spørsmål. Telenor, UPC og andre bredbåndstilbydere er ikke spesielt glad i idéen, for å si det forsiktig.

Uteliggere først ute

Warchalking er inspirert av de såkalte «hobo-signs», et fenomen fra elendighetens 1930-tall i USA. Uteliggerne (hobos), som det var uvanlig mange av på denne tida, gjorde sine brødrre og søstre oppmerksomme på hvor det var mat å få, hvor det bodde rike mennesker som kunne loppes for pengerog hvor de risikerte å bli lurt av pantelånere og andre utsugere. Til dette brukte de et sinnrikt tegnspråk som ble krittet opp på husveggene, særlig i New York.

Tur i byen

Det er da også i New York at fenomenet har fått stor utbredelse etter at WLAN kom til by’n. Svært mange bedrifter i norske storbyer har også installert trådløst, så det er igrunnen bare å prøve på en rundtur i kontorlandskapet. Men ikke si at vi sa det…

Selve sjefs-nettstedet for warchalkere er Warchalking.org. Herf inner du blant annet en grei forklaring på hva de ulike symbolene betyr. Det finnes symboler for åpne noder (se ovenfor), lukkede noder (en sirkel) og WEP-noder (sirkel med en «W» inni).

En oversikt over fullt lovlige, gratis tråddløse nett finner du HER.

Stikkord: internett