Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Modchips lovlig i Australia

Det australske rettsvesenet erkjenner forbrukernes rett til å modifisere sine Playstation 2-maskiner.

PS2-konsoller farger

Nylig annonserte Sony stolt sin seier i Canada, der rettsvesenet fikk idømt innehaveren av «Kustum Komputers» en bot på 130 000 kroner og betinget fengsel i 12 måneder.

«Kustum Komputers» ble nemlig – i tillegg til å selge piratspill – funnet skyldig i å selge illegale modifiserings-chips til Playstation 2, som gjør det mulig å kjøre brente CD-plater og «uautorisert» programkode på Sonys spillkonsoll.

Denne dommen anses som prinsipielt viktig for Sony, som allerede har vunnet flere liknende saker i USA under den mye omstridte Digital Millenium Copyright Act, som blant annet forbyr allslags «enheter» som er ymtet på å forbigå kopisperrer ymse slag.

Forbrukernes rett til modchips

Men der kanadiske og amerikanske myndigheter enes, faller en australsk dom med helt motsatt utfall.

Ifølge nyhetstjenesten ABC prøvde Sony å forhindre en mindre australsk forretning å selge Playstation-modchips, hvorpå Australian Competition and Consumer Commmision (ACCC) og den fødereale domstolen fastslo Playstation-eieres fulle rett til å modifisere sine konsoller.

– I Australia har vi veldig begrenset tilgang på spill, sammenlignet med andre regioner. Sonys forsøk på å forhindre bruken av kopierte spill og spill fra andre soner krenker forbrukernes rettigheter, sier Alan Fels i ACCC til ABC.

I Norge selges fremdeles modchips fritt, uten å foreløpig ha møtt lovlige hinder.

Stikkord: spilltester