Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Microsoft presser Peru

Perus politikere vil ha åpen kildekode framfor Windows. Plutselig kommer det en gave fra Bill Gates, etterfulgt av et skarpt brev fra USAs ambassadør.

Nettstedet Wired.com har fått tak i brevet fra ambasssadør John Hamilton i Lima.

I brevet uttrykker ambassdøren på vegne av USAs regjering misnøye med lovforslaget som vil innebære at alle selskaper som skal tilby programvare til offentlig virksomhet i Peru, må inneholde kildekode som er åpen for almenheten – både når til innsyn og videreutvikling. I praksis vil det si at Peru innfører et Microsoft-forbud.

Redd for signaleffekt

Peru betyr ikke all verden for Microsoft. Det er et fattig og relativt lite land. Men selskapet frykter signaleffekten. Flere europeiske land, blant dem Tyskland, Norge og Storbritannia, har tatt initiativ til å svekke Miccrosofts faktiske monopol på databehandling innen offentlig adminstrasjoin.

Fra Kina – verdens største marked og verdens mest folkerike land – kommer det også urovekkende Linux-signaler, sett med Microsofts-øyne.

Skolegave fra Bill

Det er derfor kanskje ikke så merkelig at Bill Gates satte seg på flyet til Lima den 15. juli for å møte Perus president Alejandro Toledo. Med seg i lomma hadde Gates gratis programvare og konsultenthjelp til det peruvianske skoleverket – til en verdi av drøye fire millioner norske kroner.

Blant tilhengerne av lovforslaget blir både gaven fra Gates og brevet fra ambasssadør Hamilton oppfattet som utidig press, i tråd med den lite flatterende historiske rollen USA tradisjonelt har spilt i Mellom- og Sør-Amerika.

Sammen for Windows

Microsoft og USAs regjering er noe underlige alliansepartnere, tatt i betraktning at de i årevis har ligget i krig med hverandre i rettsapparatet – nettopp over Microsofts påståtte monopolvirksomhet.

Likevel er de nå rørende enige om at det ikke går an å oppføre seg som Peru gjør. Det vil ødelegge det frie markedet og effektivt utelukke produsenter av proprietær og opphavsbeskyttet programvare, mener de.

Strøm først

Pruvianske politikere som vil stemme for loven mener på sin side at i en situasjon der skoler og universiteter knapt nok har råd til vannforsyning og elektrisitet, er det ikke særlig formålstjenlig å fortsette å betale dyre lisenspenger til Microsoft.

I et svar til Microsofts Peru-sjef Juan Alberto González fra parlementsmedlemmet David Villanueva Nuñez (som regnes som lovens «far») blir bakgrunnen for loven forklart på unektelig overbevisende måte.

En engelsk oversettelse av den spanske originalen finner du HER. I artikkelen ligger også lenker til Microsofts brev.