Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ikke la sjefen se deg!

Er du ikke spesielt lysten på å bli tatt «på fersken» med chattevinduer, spill og andre ikke-jobbrelaterte vinduer på skjermen? Her er triksene…

Den gode gamle «boss-key» er en klassiker. Mange var nok glade for denne funksjonen for eksempel i Leisure Suit Larry-spillene, hvor et kjapt tastetrykk umiddelbart fjernet Larry Laffers erotiske eventyr fra skjermen, og erstattet det med tilsynelatende matnyttige grafer og regneark (som ved nærmere inspeksjon riktignok viste seg å beskrive kondomsalg i Asia, eller annen interessant statistikk).

Hvorfor Microsoft ikke har integrert en slik funksjon i Windows er et av PC-verdenens store mysterier, men det er vel liten tvil om at mange ville satt pris på en slik «panikk-knapp», for eksempel når et uskyldig og helt tilfeldig besøk på et av nettets mer avkledde avkroker utløser et utømmelig skred av popup-vinduer med fantastiske tilbud om penisforlengelser og nærgående anatomiske studier av ymse slag.

For å komme slike potensielt pinlige situasjoner i forkjøpet – og i privatlivets forsvar generelt – nøler vi ikke med å komme med et par anbefalinger på programvarefronten.

Ikke at vi insinuerer at du har noe å skjule, naturligvis…

Boss-knappen

QuickHide Windows har nettopp ankommet i ny versjon, og kan komme hendig med – spesielt siden det er fullstendig gratis. Etter at du har lastet ned programmet fra cronosoft.com, får du tilgang til tastatursnarveier som enten a) lukker og skjuler (også fra oppgavelinjen) det aktive vinduet, eller b) lukker og skjuler alle vinduer. En annen snarvei kaller de skjulte vinduene tilbake.

(Den innebygde Windows-funksjonen WindowsTast+M bare minimerer vinduene, de vil fortsatt være synlige på oppgavelinjen)

Et annet superkjapt alternativ er Boss-Key fra VicMan Software, som gir deg en snarveiknapp for å lukke det aktive vinduet – men dette programmet har riktignok en registreringsavgift på $15, noe den relativt usexy funksjonaliteten kanskje ikke er verdt.

Virtuelle skrivebord

Selv om VicMan’s Boss-Key er kjekk og enkel, vil vi nok likevel først og fremst applaudere Robin Keir’s BossKey 2.0, som lar deg ha opptil ti forskjellige virtuelle skrivebord aktive til enhver tid, som man kan veksle mellom ved hjelp av kjappe tastatur-snarveier (eks. CTRL+1 for å svitsje til skrivebord #1, osv).

(Dette betyr, naturligvis, at du bestandig kan ha et skrivebordsoppsett i bakhånd hvor Word, Excel, eller andre typiske jobb-applikasjoner danner et overbevisende og pliktoppfyllende skjermbilde)

BossKey 2.0 er heldigvis også fullstendig gratis, og lastes ned fra keir.net/bosskey.html.

Slett dine spor

Den som virkelig vil forhindre at folk snoker i dine dataaktiviteter, vil nok aldri kunne føle seg helt komfortabel før de har et program som Tracks Eraser for hånden.

Her, i tillegg til BossKey og andre fiffige funksjoner, kan man effektivt slette alle spor etter surfeaktiviteter i de fleste nettlesere, men også loggfiler og «sist åpnete dokumenter»-listene fra over 50 populære applikasjoner, som f.eks Windows Media Player, Real Player, MS Office, Acrobat Redaer, og WinZip.

Mer info om Tracks Eraser finner du på acesoft.net.