Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Fem år for å tukle med innpakning

Et nytt lovforslag i USA kan gi inntil fem år i fengsel for å endre på pakka, bruksanvisningen eller lisensarket som fulgte med programvaren din.

Ulovligsite
Det er de to demokratiske senatorene Joseph Biden og Fritz «Hollywood» Hollings som vil fremme forslaget i det amerikanske senatet. Biden kommer fra Delaware og Hollings representerer Sør-Carolina.

Vil bruke lover rettet mot mafia

Lovforslaget innebærer at enhver endring av merkene som autentiserer programvare og maskinvare skal behandles etter de tøffe lovene som gjelder for å forfalske moteklær, klokker og andre merkevarer.

Mange kommentatorer på nettet mener lovforslaget kan brukes for å ta fra forbrukere rettigheter de har på lovlig innkjøpt vare. I videste fortolkning hindrer den vanlige kunder å gjøre noe som helst annet enn å se på den nyinnkjøpte, cellofan-innpakkede boksen med Microsoft Offie de nettopp plukket opp i butikken.

Ikke rør!

I det siste utkastet til loven heter det blant annet: «Ett hvert hologram, vannmerke, sertifikat, symbol, kode, bilde, rekkefølge av nummer eller bokstaver, eller andre ting som enten i seg selv, eller i kombinasjon med andre kjennetegn brukes av en rettighetsinnehaver for å vise at en CD, en kopi av et dataprogram, en kopi av en film, eller lignende, eller dokumentasjon, eller emballasje, ikke er forfalsket, eller på noen som helst annen måte innebærer krenkelse av neon som helst rettighet til åndsverket».

Lovforslaget åpner med andre ord for de mest absurde fortolkninger. Dersom det blir gjennomført, vil teksten i praksis bety det som programvare-, film- og musikkbransjen mener den skal bety, hevder de argeste motstanderne.