Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Linux-guru fikk taleforbud

Bruce Perens fikk munnkurv da han skulle snakke om hvordan amerikanske DVD-spillere kan kjøre europeiske sone 2-filmer.

I Europa florerer fortsatt modifiserte DVD-spillere som tar både europiske sone2-titler og amerikanske sone 1-utgivelser.

I USA har problemstillingen vært mindre aktuell, siden amerikanerne er så heldige å bo i verdens ledende filmland. Her kommer Hollywood-sukessene først, både på kino og DVD. Amerikanere flest er for øvrig minimalt interessert i sær-europeiske filmer – eller japanske for den saks skyld.

Monty Pythonsk logikk

I EU og europeiske land utenfor EU er lovgivingen i beste fall uklar. England har som eneste land grepet inn mot sone 1-fenomenet. Men da bare mot privat import av filmer. I januar i år slo britisk høyesterett med Monty Pythonsk logikk fast at det er strengt forbudt for privatpersoner å ta sone 1 spillere og -filmer inn i landet og bruke dem hjemme. Derimot er det fullt lovlig å importere de samme filmene og spillerne og selge dem kommersielt.

Med andre ord kan en brite bli stoppet i tollen dersom han har kjøpt et par filmer på en ferietur til USA. Mens fyren foran ham i køen slipper glatt igjennom med et par tusen filmer han har tenkt å selge i sjappa si.

Ond og krystallklar

I USA er loven derimot krystallklar og logisk, om enn urettferdig i de fleste filmentusiasters øyne. Digital Millennium Copyright Act (DMCA)-loven sier i klartekst at alt du ikke har fått utrykkelig lov av underholdningsbransjen å gjøre med produktene deres, pr. definisjon er forbudt.

I tillegg er det ulovlig å offentliggjøre opplysninger som kan medføre at noen forbryter seg mot loven. Det er dette de prøver å ta norske Jon Johansen på, utrolig nok med norsk lov i hånd.

Innlegg stoppet

Bruce Perens er så langt siste offer for loven. Fredag i forrige uke skulle han holde et personlig innlegg på O’Reilly Open Source Convention 2002 i San Diego, California. Han skulle fortelle om hvordan han hadde kjøpt filmene «AI – Artificial Intelligence» og «Gladiator» på en tur til London. For bare å oppdage at de ikke fungerte i spilleren hans da han kom hjem til USA.

Han ga seg til å undersøke hvordan han kunne modisere spilleren sin, slik at han kunne spille filmene han hadde kjøpt i England.

Perens måtte avlyse talen sin, etter att hans arbeidsgiver, datagiganten HP (Hewlett-Packard), fikk nyss om hva han haddde tenkt å snakke om.

Enden på visa ble at en HP-representant forklarte at selskapet følte seg «ukomfortable» med Perens valg av tema, og at foredraget dermed var fjernet fra programmet.

Det hører med til historien av Perens tidligere har hjulpet Hollywood med tekniske lønsinger i fanimasjonsfilmer som «Toy Story 2» og «A Bug’s Life». Han er ellers kjent som en Linux-hacker i ordets positive forstand, og har skrrevet en lang rekke artikler til fordel for åpen kildekode.

Ikke første gang

Tidligere har flere forskere og IT-eksperter blitt kneblet når det gjelder kopisikring. Den russiske programmereren Dmitri Sklyarov ble i fjor sommer arrestert på sitt hotell i Las Vegas etter å ha holdt en tale om hvordan man cracker Adobes system for kopisikring av elektroniske bøker.

Sklyarov tilbrakte flere måneder i amerikansk fengsel før Adobe trakk anmeldelsen og han ble sluppet fri. Firmaet hans i Russland står fremdeles under tiltale.

Et annet prominent tilfelle er professor og krypteringsekspert Ed Felten, som sammen med sine studenter ved Princeton-universitetet fikk i oppdrag av underholdningsbransjen å teste kopisikringssystemene deres.

Det greide de med glans. Men da Felten ville legge oppskriftene ut på nettet, mottok han svært lite hyggelige brev fra sine oppdragsgiveres advokater.

Viktige prinsippsaker

Flere amerikanske enkeltpersoner og organisasjoner vil i tida framover søke å få prøvd ytringsfirhetsprinsippet mot DMCA-loven. Utfallet kan være avgjørende – også for europeisk praksis på området.

EU er i ferd med å innføre en lov som i det alt vesentlige er en blåkopi av DMCA, og som på enkelte punkter til og med går lenger.