Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Slik bygger du spill-PC

Sparrer du til ny super-PC? ITavisen viser deg hvordan du bygger maskinen som er i stand til å kjøre de hotteste spillene.

Spill er ingen spøk, men tvert om en industri som i stor grad driver den teknologiske utviklingen på PC-fronten. Skal man ha en PC som til enhver tid er i stand til å kjøre de nyeste og hotteste spillene på en tilfredsstillende måte, blir det fort vanskelig å henge med i svingene – atskillige ganger i løpet av året dukker det opp nye prosessorerer, nye skjermkort, og andre kritiske maskindeler som man alltid føler at man «bør ha».

Faren med dette, naturligvis, er at det fort blir veldig dyrt å kjøpe datautstyr. Har man pengetre i hagen, spiller det selvfølgelig liten rolle, men for de fleste vil det nok neppe være aktuelt å til enhver tid kjøpe det nyeste og beste. Likevel er det bare å innse at en kraftig spill-PC nødvendigvis vil koste mer enn en «vanlig» kontor-PC beregnet på surfing, e-post, og tekstbehandling.

Denne artikkelen er kun ment som en veiledning om ting man bør tenke på før man går til innkjøp av en ny spill-PC. Vi presenterer riktignok med et forslag til komplett PC, men husk at det er fullt mulig å shoppe rundt og plukke komponenter på egen hånd.

Er du fortrolig med å handle på nett (hvorfor ikke??), finner du et bredt utvalg av aktuelle maskinvareprodukter på nettsteder som PS Data, Komplett Data, og Mamoz.no. Disse nettsjappene leverer raskt på døra (såfremt varene er på lager), og gir generelt sett konkurransedyktige priser.

La moroa begynne…

I forbindelse med denne artikkelen har vi konferert med den tekniske avdelingen i PS Data, som har sagt seg villig til å bygge maskinen til oss for testing.

Vi har diskutert heftig, men ble til slutt blitt enige om hva herligheten skal bestå av. Komponentene vi velger er vurdert med hensyn til både ytelse og pris, og vi har lagt mest mulig vekt på å sette sammen en råest mulig spillkapabel maskin uten at det skal svi uforholdsmessig mye i lommeboka.

Her er en oppsummert oversikt over spill-PCen, og en nærmere beskrivelse av de viktigste komponentvalgene:

Athlon XP 2000+VIA KT3-ULTRA ARU hovedkort
2 x 512 MB DDR-2662 x 80 GB 7200 RPM HDD i RAID
MSI GeForce 4 Ti 4400Soundblaster Audigy Player
TEAC 40x/12x/48x CD-RWAOpen 16x/48x DVD-spiller
ImageQuest 19″ CRT-skjermChieftec Scorpio Midi Tower kabinett (340W)
Soundblaster FPS 1600 høyttalersettWindows XP Home Edition
Total pakkepris
(ifølge PSData.no)
:
16 895 kroner

 • AMD Athlon XP 2000+
 • En av de største avgjørelsene du må ta, er hvorvidt du skal velge hovedprosessor fra Intel eller AMD. Dette er alltid et heftig diskutert emne, og argumentene er mange og gode også for å velge Pentium 4. Valget vårt falt likevel på Athlon XP 2000+, først og fremst av prishensyn – her får vi servert en kraftig CPU med massevis av slagkraft, for en rimelig penge.
  Pris: ca. 1250 kroner

 • Microstar Mainboard VIA KT3 Ultra-ARUVår Athlon XP 2000+ prosessor sitter fint i dette hovedkortet fra MSI, som har mulighet for RAID, integrert lydkort, USB 2.0, og har tre kortplasser for DDR-minne opp til PC-333. Vær klar over at du må kjøpe et annet hovedkort (for eksempel DETTE) hvis du velger Pentium 4-prosessor i stedet for Athlon XP.
  Pris: ca. 1200 kroner.

 • 2 x 512 MB PC-266 DDR Original PC2100
  Minne så det holder. Du la kanskje merke til at hovedkortet støtter PC-333, men siden ytelsesforskjellen er så lite merkbar, fant vi det likevel mest prisfornuftig å investere i totalt 1 gigabyte med PC-266 i stedet. Dette svir litt, så et alternativ er å nøye seg med 512 MB i første omgang, til minneprisene (forhåpentligvis) faller noe…
  Pris: ca. 1300 kroner for hver 512MB-brikke

 • Chieftec Scorpio TX-10W-D kabinett
  Et greit, romslig og oversiktig Midi Tower kabinett, med frontdør. Har også ekstra 12V strømkabel hvis man vil benytte Pentium 4-prosessor.
  Pris: ca. 900 kroner.

 • 2 x 80 GB IBM Deskstar 120GXP HDD
  Lagringsplass får man aldri for mye av. Med disse to sammen i RAID, ender man opp med totalt 160 GB lynkjapp harddisk-kapasitet.
  Pris: ca. 800 kroner

 • Microstar GeForce4 Ti4400 128 MB G4TI4400VTD
  Det nest råeste av GeForce4-kortene der ute. Ti4600 koster omlag tusen kroner mer, men vi synes ikke ytelsesforskjellen er stor nok til å forsvare den ekstra kostnaden. MSIs Ti4400 holder uansett i massevis til dagens spill, og det blir billigere å heller kjøpe nytt skjermkort om et år eller to, enn det blir å investere i dyreste modell i dag.
  Pris: ca. 2450 kroner

 • Soundblaster Audigy Player
  Et flott produkt fra Creative Labs. Semi-profesjonell lyd, digitale utganger, og full støtte for EAX Advanced HD-effekter og 5.1 surround, og til og med en hendig Firewire-kontakt, alt for en meget overkommelig pris.
  Pris: ca. 700 kroner

 • Creative Labs FPS1600 høyttalersett
  4.1 surroundlyd, og en god kompanjong til Audigy-kortet. Ingen digitale innganger, riktignok, men fremdeles mye lyd for pengene.
  Pris: ca. 500 kroner

 • Hyundai Imaqequest P910+ 19″ monitor
  Skjerm er et vanskelig valg, og igjen er det først og fremst prishensyn som avgjorde saken for oss. Imagequest P910+ er skikkelige saker, gir en max oppløsning på 1200×[email protected], og koster ikke mer enn to lapper. Vi vil anbefale 19″ som et absolutt minimum for spilling, og da blir det fort mangfoldige ganger dyrerer å gå for en LCD flatskjerm-løsning som har akseptabel fargemetning og lysstyrke. Føler du at du har ekstra god råd (og plass på skrivebordet), vil en god 21″ CRT-skjerm være en fornuftig oppgradering.
  Pris: ca. 2000 kroner

 • Windows XP Home Edition
  Det er nok bare ett fornuftig valg av operativsystem, skal man spille det nyeste og råeste. Windows XP Home Edition er billigst, men skal du ha PCen på jobb, og er avhengig av domenepålogging, bør du ta en nærmere titt på Professional-versjonen.
  Pris: ca. 1200 kroner (norsk versjon)

 • Teac CD-RW 40x/12x/48x
  Cd-brenner må man ha. Prisforskjellen mellom 24x og 40x er her så liten, at vi likegodt kan investere litt for en fremtid der tomme plater som støtter 40x brenning blir billigere….Pris: ca. 1050 kroner

 • AOpen DVD-spiller 16x/48x
  Ja takk, begge deler – her setter vi både en DVD-spiller og en CD-RW brenner inn i maskinen. På den måten kan vi både se DVD-film, kose oss med DVD-plater som gjerne følger med PC-blader (PCFormat, osv…), og både brenne og duplisere CD-plater på en kjapp og effektiv måte. Pris: ca. 500 kroner

 • Tastatur og mus
  Her er det smak og behag som bør styre valget, men i vårt PSData-eksempel ble vi enige om å utstyre PCen med Logitechs MouseMan Dual Optical, for ekstra god spillpresisjon, og et standard Internet Navigator keyboard. Ellers er et godt alternativ er Intellimouse Explorer 3 m/dertil tilhørende tastatur fra Microsoft.
  Pris: tilsammen ca. 800 kroner

 • Nettverk /modem
  Nettverksspilling er fine saker, men hvordan du kommer deg på nett blir opp til deg. Nettverkskort, ISDN-kort, eller modem er uansett billige saker, så her er det bare å høre med nettleverandøren din hva de anbefaler.

  Testresultater

  Vi har hatt mye gøy med denne spill-PCen allerede, og har uten problemer kjørt en rekke av de nyeste og mest krevende spillene, inkludert GTA 3, Soldier of Fortune2 og Jedi Knight 2, i høyeste oppløsning – med alle grafikkopsjoner påskrudd.

  Til tross for at PS Data benytter relativt(!) stillegående vifter, er støynivået fremdeles ganske høyt – men dette er noe man vanskelig kan unngå, skal man først kjøre strømforsyninger og prosessorer av rangordenen vi her snakker om. Andre kjøleløsninger og lydisoleringsmuligheter finnes, men da blir det fort snakk om betydelige ekstra utgifter. For mer om vifter, kjøling og slikt, kan du ta en titt på overklokking.no.

  For benchmark-fantaster, har vi oppnådd følgende resultater med standardinnstillinger i de anerkjente testprogrammene 3D Mark 2001 SE og PC Mark 2002 fra MadOnion:

  3D Mark 2001 SEPCMark 2002
  Pure Hardware T&L: 9562CPU Score: 4909
  Hardware T&L: 9294MEM Score: 2856
  Software T&L: 4679HDD Score: 1240

  Som vi ser legger vår nye spill-PC seg definitiv på øverste hylle, selv om man ikke har valgt å kjøre den aller råeste prosessoren, og det dyreste GeForce 4-kortet.

 • Stikkord: spilltester