Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Urgammelt billedspråk digitalisert

Bare et titalls personer i hele verden forstår Naxienes hieroglyfer fullt ut, men kinesiske forskere har nå lagt inn språket i en stor digital database.

270 000 Naxi-kinesere bor i Yunnan-provinsen, og danner et av verdens ytterst få gjenlevende matriarkiske samfunn. Skriftspråket de benytter består av unike hieroglyfer, og regnes som det eneste gjenlevende aktive bildespråket i verden.

Etter mye om og men har nå kinesiske forskere klart å katalogisere og overføre hele det tre tusen år gamle skriftspråket til et dataarkiv. Det dreier seg om totalt 2 120 Naxi-piktogrammer, ifølge nyhetstjenesten Ananova.

Forskerne håper at denne digitaliseringen av Naxi vil gjøre det mer tilgjengelig for studenter og språkforskere, og forhindre at verdens eneste piktografiske språk svinner hen. Selv om mange bruker språket aktivt, antas det at det ikke finnes mer enn et titalls mennesker som kan forklare meningen i bildene fullt ut.

Mer informasjon om Naxi-språket finner du blant annet på AncientScripts.com.