Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny 3D-standard for web

CAD (Computer Aided Design) har hittil vært forbeholdt kraftige maskiner på kontorerene til arkitekter og designere. Nå skal CAD ut på nett med 3D-modeller.

Microsoft, Intel, ATI og Autodesk har gått sammen om å utvikle en ny standard som skal gi oss tredimensjonale modeller på nettet.

De nevnte storselskapene mener at folk nå både har tilstrekkelig båndbredde og maskinvare til å få glede av ekte CAD på Internett.

Nye nettlesere

Dette vil i så fall kreve helt nye nettlesere. Internet Explorer og dens konkurrenter har ennå et stykke igjen til å kunne gjengi fulle CAD-modeller.

Så godt som alle produkter vi bruker til daglig – fra papirkruset vi får i kaffebaren til IKEA-sofaen i hjørnet – er laget ved hjelp av CAD. Sjansen er også stor for at produktene er designet med produkter fra Autodesk – CAD-programvarehuset framfor noen.

Ferdig i 2003

Autodesk, Microsoft og de andre regner med å ha den nye standarden ferdig i løpet av neste år. Standarden vil være copyright-belagt, men det vil ikke bli krevd royalties på den. Med andre ord vil enhver stå fritt til å utville verktøy og bruke den i sine applikasjoner.

Dette har CAD-gruppa gjort for å sikre størst mulig utbredelse.