Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nettsted med urdu-fonter

BBC er først ute med et nettsted som bruker urdu-alfabetet direkte. Tidligere har man måttet skanne inn tekst fra papir.

BBC er stolt av sitt nye tilbud for urdu-talende. Ved hjelp av en banebrytende teknikk har man endelig klart å skrive rett inn i web’en med urdu-tegnsettet.

Stort nedslagsfelt

Urdu snakkes og skrives først og fremst i Pakistan, men også i Bangladesh, deler av India, Midt-Østen og Afrika. Og ikke minst i Europa og USA, der det bor mange innvandrere fra Pakistan.

Ny font

Urdu-fonter er ikke standard i noe operativsystem. Derfor måte BBC utvikle en ny font som er kompatibel med Windows 95 og nyere Microsoft-systemer. Den er imidlertid skrevet i Unicode, og burde dermed fungere på samtlige plattformer og med alle kjente nettlesere.

Microsoft kommer

Skriften kan leses med korrekt kalligrafi fra alle plattformer – eventuelle begrensninger gjelder bare dersom man skal gi nettstedet tilbakemeldinger i samme språkdrakt .

Microsoft planlegger å komme med støtte for Urdu i sin nye versjon av Windows XP til høsten. Microsofts utgave vil i følge BBC samarbeide sømløst med deres system.

Ikke først

En av våre urdu-talende lesere påpeker at BBC slett ikke er først ute. Den pakistanske avisa Daily Jang har hatt urdu-fonter en god stund. Samme leser hevder at han ikke forstår det døyt av BBC-utgaven…