Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Krever penger for JPEG

Forgent Networks hevder de har patent på teknologien som ligger bak billedformatet JPEG. – Ikke betal, sier Operas Håkon Lie.

I følge en melding fra Forgent har Sony allerede inngått en avtale. Nettavisen The Register hevder Sony betaler 110 millioner norske kroner for retten til å bruke JPEG. Forgent mener å ha krav på betaling for bruk ved digital fotografering, scanning, mobiltelefoner som kan ta bilder osv. Det eneste unntaket selskapet vil gi er ved satellittsendinger. Selskapet har startet et program for å inndrive lisenser.

Fant patent i arkivet

Forgent Networks kjøpte opp selskapet Compression Labs i 1977. Dette selskapet tok et patent i 1986, men har aldri gjort noe forsøk på å inndrive lisensen. Forgent oppdaget nylig at de hadde patentet, og har bestemt seg for å be om lisensavgifter for all bruk.

– Ikke betal

– Jeg vil oppmuntre til at det ikke betales når kravet kommer. Vi har gjort en teknisk gjennomgang av patentet, og vi mener at kravet ikke er holdbart, sier Operas tekniske sjef Håkon Lie til nettavisen Computerworld.com.
– Dersom det blir umulig å bruke JPEG, vil det bli nødvendig å bruke en annen prosess. Dette er gjort tidligere, da Unisys patenterte GIF-teknologien. Men det er en lang og omstendelig prosesses, så jeg håper vi slipper å gå gjennom dette en gang til.

Avviser patentet

JPEG komiteen har sett kort på kravet, og avviser at det har gyldighet. Men komiteen vil også vurdere mulige krav fra Lucent og Philips, og regner med å kunne vurdere saken på sitt møte i Shanghai i 2002. Komiteen mener tilsvarende teknologi er brukt før Compression Labs tok patent på sin teknologi.