Hopp til navigasjon Hopp til innhold

FAQ for Speedometeret

Det kommer en jevn strøm med forespørsler ang. Speedometeret. Dessverre har vi ikke tid til å besvare hver enkelt. Her er svarene til de mest vanlige spørsmålene.

Speedometer liten
Oppdatert 3. desember 2003

Speedometeret finner du HER

Hvordan virker speedometeret?

Det er veldig enkelt. Vi bruker javascript (innebygget i din nettleser) til å måle tiden det tar å laste med et relativt stort bilde med kjent størrelse. Dette gir hastigheten din.

Hva kan gjøre at jeg får et ukorrekt resultat med Speedometeret?

Det er mange forhold som påvirker måleresultatet. Noen av de viktigste er:

  • Ulike nettlesere, og ulike versjoner av disse. Noen nettlesere er raskere på uttegning av bildet som lastes ned, og de kan ha ulik ytelse på javascript-kjøring.
  • Andre programmer som kjører samtidig, spesielt de som kan komme til å bruke internettforbindelsen din mens du kjører testen (e-post-programmer, messenger, nettlesere etc.). Også programmer som ikke bruker nettet kan påvirke resultatet, ved at de forsinker nettleseren som skal gjøre tidsberegningen.
  • Gamle maskiner. Disse gir jevnt over et noe dårligere resultat enn nyere og kraftigere maskiner. Dette skyldes at nettleseren som skal vise bildet og beregne tiden jobber litt tregere på disse maskinene.
  • Antivirusprogrammer. Noen av disse er ikke så veldig raske, og kan forsinke nettleseren i større og mindre grad.
  • Målingen er http-basert. Dette blir litt teknisk, men litt forenklet kan vi si at måten nettleseren henter testbildet på ikke er helt optimal, en bitteliten del av båndbredden «kastes bort» til kontroll av om informasjonen har kommet frem eller ikke. En ren ftp-nedlasting, eller kanskje en direkte «linje» inn i vår server, ville gitt et noe bedre resultat, men er litt mer vrien å sette i et totalt testsystem.

Hva er styrken til Speedometeret?

Det er enkelt å bruke, og gir et rimelig godt resultat. Speedometeret brukes av hundretusenvis av ulike personer over hele landet, og alle målingene gir et svært godt bilde av hvilken båndbredde en operatør faktisk leverer. Etterhvert har de fleste operatørene også begynt å akseptere resultatene.

Hvorfor kan jeg bare kjøre ti tester i døgnet?

Det er for å være sikre på at våre server klarer å levere testbildet uten forsinkelse til alle som kjører testen samtidig.

Jeg får beskjed om at jeg trenger en eller annen cookie for å kjøre testen. Jeg har fulgt instruksjonene på siden som kommer opp, men får likevel ikke kjørt testen. Hva skal jeg gjøre?

Denne har gitt oss hodebry siden vi innførte denne begrensingen, og vi har ikke klart å finne ut av den. Dette gjelder et fåtall personer, og skyldes muligens en uheldig kombinasjon av ditt operativsystem og din nettleser, som gjør at vår serversoftware ikke klarer å lese din cookie.

Hvorfor får jeg ikke tilbud om å registrere min hastighet. Jeg er kunde hos X, som er i resultatlisten.

Dette betyr at våre lister over din operatørs IP-adresser er mangelfull. Dette er en omfattende jobb som vi driver med kontinuerlig, men vi er avhengige av operatørenes hjelp for å ha komplette lister.

Hva gjør dere for å luke ut «gale» og manipulerte resultater?

Vi har en rekke mekanikker for å luke ut disse, men de ønsker vi naturlig nok ikke å opplyse om. Vi sitter med en følelse av at det er lite misbruk av tjenesten, ettersom det gjennomgående er svært jevne resultater som måles. Målingene utføres også at hundretusenvis av unike brukere, og dermed spres risikoen og muligheten for å manipulere resultatene i stor grad.

Min leverandør sier at mine dårlige resultater ikke skyldes deres linjer, men ITavisens. Stemmer dette?

2 1/2 års erfaring har vist at våre servere og våre (EUnet sine) linjer ikke har noen problemer med å ta unna trafikken. «Flaskehalsen» på vår side er et 100 Mbit full duplex nettverkskort på vår server. Dette går rett inn på EUnet Norge sitt nettverk, hvor vi har ubegrenset båndbredde tilgjengelig. Det går selvsagt fiber til NIX (knutepunktet for internettrafikk i Norge), og forsinkelsen dette hoppet utgjør er minimal. Vi overvåker lasten på vår server kontinuerlig, så vi er sikre på at den kan ta unna trafikken.

Hvorfor kan jeg ikke måle opplastingshastighet?

Det er tekniske og sikkerhetsmessige årsaker til dette. Vi har ingen planer om å tilby dette i nærmeste fremtid.

Båndbredde er en ting, hva med forsinkelse/ping-tid/latency?

Vi har ikke funnet en skikkelig måte å gjøre dette på teknisk, slik at det lett kan måles for alle, men det er noe som står høyt på listen.

Hvilke andre måleverktøy vil dere anbefale.

Det beste måleverktøyet vi har testet i den senere tid kan lastes ned fra TPTEST. Kjør en ping mot alle serverne på listen, og finn den som er raskest. Kjør testene mot denne. Alle serverne er i Sverige, men vi har i alle fall fått svært korrekte resultater.

Jeg savner operatøren X i listen. Hva skal til for at dere tar med denne?

Vi må ha en URL til priser/abonnement, og den eksakte IP-rangen som deles ut til privatkundene. Så sjekker vi dette mot være målinger, og vurderer om selskapet er av en viss størrelse og har en viss kundemasse.

Speedometeret finner du HER

Stikkord: internett