Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Domenetrøbbel for Norway Cup

Norwaycup.com er kapret av en butikk som selger militærefffekter. Og norwaycup.net reklamerer for øl og analsex.

domenenavn
Butikken Top Secret i Oslo selger kniver, økser og militære effekter. Både Norway Cup og frobrukermyndighetene reagerer kraftig på at butikken bruker domenenavnet norwaycup.com.

Det offisielle nettstedet til fotballturneringen for barn og ungdom er norway-cup.no – altså et .no-domene med bindestrek mellom Norway og Cup.

Tilbud om kjøp

Butikkinnehaveren Terje Sten Olsen sa fredag kveld til NRK Dagsrevyen at han har registrert norwaycup.com på helt lovlig vis. Samt at han anser det som positivt at de som søker etter Norway Cup havner hos ham.

I følge Dagbladet.no svarte han for to år siden på en henvendelse fra Norway Cup om at de kunne få kjøpe tilbake domenenavnet for 450 kroner pluss kostnadene ved å linke tilbake. Det skal Norway Cup ikke ha vært interesssert i. Siden har han ikke hørt noe.

Kraftig ut

Både forbrukerrådet og Norway Cup-ledelsen reagerer meget kraftig på Olsens virksomhet.

– Det er mulig at han har kjøpt det (domenet, red. anm) legalt, men det han gjør er ulovlig. Det å blande sammen salg av våpen og militært utstyr og et arrangement som Norway Cup, er i strid med god markedsføringsskikk, og det er i strid med markedsføringsloven. Etter vår vurdering er det et helt klart lovbrudd, sa rådgiver Espen Slettmyr hos Forbrukerombudet i Dagsrevyen.

Fyll og analsex

I løpet av helga har enda et nettprobblem dukket opp for Norway Cup. Et dansk reiselivsfirma har registrert domenenavnet norwaycup.net. Der ligger det både vaginale og anale ssamleiebilder, for å si det på fint. Samt en mengde bilder av ølflasker og ølglass. Stedet markedsfører seg med slagordet «Norwaycup is just.fun sex & alcoholic!!».

Vil likevel anmelde

Norway Cup-general Frode Kyvåg vurderte først å melde Top Secret-butikken til politiet, men kom seinere fredag kveld til at det måtte en sivil rettssak til for å få stoppet Olsens domene. Etter å ha fått vite om sex-nettstedet vil han likevel gå til anmeldelse av begge.

Amerikansk eiendom

Slik ITavisen.no kjenner lovgivingen, tror vi at det uansett vil bli vanskelig å ramme nettstedene rettslig. .com og .net-domenene er amerikansk eiendom og forvaltes av det private selskapet VeriSign. I utgangspunktet gjelder først til mølla-prinsippet, og det er ingen som sjekker om kjøperen har noen naturlig tilknytning til navnet, slik tilfellet er med .no-domener.

Det internasjonale organet WIPO (World Intellectual Property Organization) kan imidlertid i visse tilfeller avgjøre domenestrider.

En av våre lesere påpeker påpeker for øvrig at nettstedet eskorteforum.com har følgende domener til salgs:

  • www.norwaycup.org
  • norway-cup.com
  • norway-cup.net
  • norway-cup.org