Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Mustek gSmart Mini2

Dette lilleputt-kameraet tar både bilder og video, og stepper inn som webkamera, når du måtte trenge det.

gSmart Mini2 fra Mustek er en dings av proporsjoner, men måler likevel ikke mer enn latterlige 89x47x11mm på sokkelesten. Dette gjør den til det minste digitalkameraet vi har testet, og er definitivt et av disse produktene som du kan ta med deg overalt.

I så måte havner Mini2 i direkte konkurranse med Logitechs Pocket Digital, men til halve prisen.

Mini2 tar bilder med maks. oppløsning på 1280 x 960 (1.3 megapiksler), og har plass til 54 slike i minnet til enhver tid. Riktignok blir vi også fristet med 1600×1200-bilder, men her er det snakk om ganske slapp interpolering som du kan jukse deg frem til like bra selv i de fleste bilderedigeringsprogrammer. Ønsker du å ta bilder i dårligere kvalitet, er det også mulighet for å ta opp til 216 bilder i 640×480 punkter.

Zoom-muligheter glimrer med sitt fravær.

Stillbilder

Som med Pocket Digital, er bildekvaliteten med Mini2 både høyst variabel, meget uforutsigbar på lysmåling og fargemetning, og generelt sett mest som et hi-tech leketøy å regne.

Mangelen på LCD-display gjør det til enhver tid vanskelig å være sikker på om du har fått med det rette utsnittet, og du kan i realiteten aldri være sikker på om du faktisk har klart å knipse et noenlunde godt bilde eller ikke – i det minste ikke før du kobler kameraet til PCen.

På den lyse siden er det derimot fullt mulig å ta brukbare bilder med Mini2. Først og fremst i godt dagslys med en stø hånd. Innendørs synes også til en viss grad greit, selv om man da i vesentlig grad risikerer å ende opp med unaturlige farger og blir stilt helt i lysstoffrørenes vold.

Nærgrensen for å få skarpe bilder er ganske lang, i hvert fall godt over en meter, men skrur man over til makro-funksjonen kan denne reduseres til ca. det halve.

Video

Imponerende nok er min2 også i stand til å ta opp video. Enten som frittstående opptaker, eller som et webkamera. Et eget stativ følger med for å feste kameraet på toppen av skjermen.

Videosnuttene er i .avi-format, med oppløsning på 320×240 punkter, 9 bilder i sekundet. I praksis vil ett minutts video ta opp i underkant av 3 megabyte, så du har med andre ord muligheten til å fylle opp hele minnet i kameraet ved å gjøre et 5 minutters langt opptak.

Eksempler

Her er noen eksempler, i fullt format:

Tilkobling og programvare

Her er det grei skuring. Bare installer driverne, koble til USB-kabelen, og så er det bare å overføre bilder med det enkle Viewer-programmet som følger med.

Du får også tilgang på det vanlige utvalget av halv-kurante bildebehandlingsprogram som følger med, og en morsom overraskelse i form av Uleads Cool 360 – som lar deg sette sammen bilder til 360-graders panorama-animasjoner (se eksempel HER)

Batteriet lades heldigvis opp så lenge kameraet er koblet til USB-kabelen, slik at du slipper dille med ekstra strømforsyning.

Konklusjon

Mustek gSmart mini2 er både et billig og til en viss grad anvendelig lekekamera, til både hverdag og fest – men først og fremst hvis festen utspiller seg utendørs i godt sollys.

Siden linsen stikker litt ut fra kamerakroppen, ligger kameraet likevel ikke sååå godt i lommen som man kanskje skulle håpe på, men med en prislapp på under 800 kroner er det vel kanskje ikke noen grunn til å klage…?

Stikkord: generell test, testprodukt