Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vi prøvekjører Nokia 7650

Nokias nye flaggskip stiller med både digitalkamera, fargeskjerm, Bluetooth GPRS, og HSCSD. Dingsefaktoren er da i det minste høy…

Nokia 7650
Nokia 7650 vekker oppsikt, ikke minst når vennene dine til slutt innser at det faktisk er en telefon du driver og knipser kule bilder av dem med. Så la oss likesågodt begynne med det mest spennende: selve kameraet.

Du har valget mellom å ta bilder i tre forskjellige oppløsninger, hvorav den høyeste er 640×480 punkter (0.3 megapixel). Bildene som tas med lavere oppløsning interpoleres automatisk opp, slik at samtlige foto til slutt ender opp i denne samme størrelsen.

Bildene er av helt kurant kvalitet, og linsen er såpass lysfølsom at det også går fint å ta bilder i vanlig innebelysning – til tross for at 7650 ikke er utstyrt med blitz. Responstiden er derimot lite å skryte av, og du vil nok gjentatte ganger gripe deg selv i å peke kameraet vekk fra motivet før bildet blir knipset.

Eksempler

Rent kvalitetsmessig havner vel de fleste av bildene et eller annet sted midt i mellom Logitechs Pocket Digital, og Casios Exilim. Det vil si, det er fullt mulig å ta akseptable foto for lekebruk og hjemmesider, men resultatet blir nok litt for uforutsigbart til å stole på 7650 i bildekritiske situasjoner.

Her er noen bildeeksempler, rett fra 7650-kameraet:

Når du så har knipset dine bilder, har du 3.7 MB internminne å lagre de på – såfremt du ikke har fylt opp denne plassen til randen med lydopptak, ringetoner, kalenderoppføringer, MMS-meldinger eller kontaktregistre.

Bildene kan dessuten sendes videre umiddelbart fra telefonen etter at du har tatt dem – enten som MMS-meldinger, som e-post, over Bluetooth, eller via IR.

Noe nytt?

Designets trendfaktor er fritt diskutabelt, men både i form og funksjon sender 7650 definitivt ut et markant signal om å tilhøre «den nye vinen» innen mobiltelefoni. Ikke minst fordi Nokia bastant har utelatt både USB- eller COM-kabler fra pakken, og forutsatt at all kommunikasjon med PCer eller andre telefoner skal foregå trådløst – via enten Bluetooth, infrarød overføring, eller GSM-nettet.

Vi fikk telefonen relativt (til blåtann å være) smertefritt opp å kjøre på Bluetooth i redaksjonen, og nå går det som en lek både å synkronisere kalender og kontakter, eller flytte filer mellom PC og telefon – uten å måtte tenke på å koble kabler.

Ellers er dette en fullverdig MMS-telefon, som gjør at både lydopptak og bilder du fanger med 7650 kan sendes direkte til andre MMS-telefoner. Det koster riktignok flesk (10 kroner, fra høsten av), men som det heter i reklamen: «et bilde sier mer enn 160 tegn».

Intuitivt

Ellers er skjermen fargerik, og en egen mikro-joystick gjør menysystemet lettvint å navigere. Displayet måler 176×208 punkter (31x41mm), og er greit å både lese tekst og se bilder på – også i sollys.

Operativystemet (Symbian) er forholdsvis lettfattelig, og ikke minst intuitivt å operere. Du har naturligvis mulighet for å bruke prediktiv tekst-input når du skriver meldinger, og joysticken gjør det kjapt og enkelt å finne frem til spesialtegn.

Det virker dog som om batterikapasiteten kan risikere å blitt litt knapp. Riktignok er taletiden oppgitt til 2-4 timer, og standby til 100-150 timer, men er du aktiv med hyppig fotografering, wapping, sjekking av e-post, og høy blåtannsføring, kan du lett risikere å gå tom langt tidligere.

Noen misliker designet på 7650, andre synes den ser futuristisk og kul ut. Døm selv.

Konklusjoner

Et av de store irritasjonsmomentene vi har støtt på med 7650, etter få dagers tett bekjentskap med telefonen, er den litt klønete måten det numeriske tastaturet skyves ut på. Tastaturet er nemlig skjult inn under dekselet hvor skjermen sitter, hvor den også beskytter kameralinsen, men det er ganske kjipt at du må ta i bruk begge hender for å få frem.

Heldigvis trenger du ikke løse ut nummertastene for å svare på innkommende samtaler, så kombinerer du dette med den hendige Voice Tag-funksjonen kan du fremdeles bedrive enhånds telefoni.

Inntil de endelig testresultatene våre foreligger, nøyer vi oss foreløpig med å karakterisere Nokia 7650 som et kapabelt, moderne sikleobjekt for dingsefrikere. Tøffere enn T68 (igjen, et diskutabelt utsagn), men vi lukter definitivt en mulig storduell mot den kommende P800, som Sony Ericsson utstyrer med ekspanderbart minne – noe vi gjerne hadde likt å se i Nokia 7650.

Stikkord: Mobil