Hopp til navigasjon Hopp til innhold

1 terabyte på CD-plate

Det japanske firmaet Optware bstår av tidligere Sony-ingeniører. Nå har de utviklet en 12 cm CD-lignende disk som rommer 1 terabyte med data.

1 terabyte er tusen Gigabytes eller tusen milliarder bytes. Det skulle være tilstrekkelig for de fleste lagringsbehov – i hvert fall i dag.

CD-størrelse

Den nye disken ble presentert på InterOpto-messen i Chiba, Japan i går. Av utseende og størrelse er den så godt som lik en CD eller DVD. Men i motsetning til disse formatene, som tar henholdsvis 700 MB og 4,7 GB, kan Optware-disken romme 1 terabyte.

DVD-kompatibelt

Teknikken som brukes heter «holografisk minne», og er kjent fra tidligere eksperimentelle lagringsmedier. Men i motsetning til tidligere forsøk har hevder Optware at de har greid å gjøre det nye mediet kompatibel med DVD.

Det vil så vidt vi skjønner si at du kan spille en Teradisk i en DVD-spiller, forutsatt at disken inneholder maks 4,7 GB i MPEG2-format. Disker med mer data kan bare spilles i spesialutviklede spillere, og disse finnes ikke på markedet ennå.Det gjenstår å se om de tidligere Sony-ingeniørene kan få en god avtale med selskapet de forlot, slik at spillere som kan takle hundrevis av spillefilmer på én disk kommer på Elkjøp til jul.