Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Livstid for hackere ett skritt nærmere

Loven som kan gi amerikanske hackere livstids fengsel gikk i natt norsk tid gjennom i Representantenes Hus i Washington.

Arkiv
Dermed er USA ett skritt nærmere en lov som behandler ondsinnede datasnokere like strengt som seriemordere.

Guttunger kan bli dømt

Respresentantenes Hus er det største av Kongressens to kamre. Det andre er Senatet. Men den endelige myndigheten er president Bush.

Egentlig er det få som venter noen særlig motstand videre i systemet i det klimaet som råder etter 11. september. Dermed kan guttunger som bryter seg inn i datasystemene hos IBM eller HP risikere å få hele livet sitt ødelagt.

Nytteløs protest

I tillegg behandler amerikanske lovgivere den såkalte Cyber Security Enhancement Act (CSEA), som vil gi det føderale politiet utvidete fullmakter i etterforskningen av IT-kriminalitet. Blant annet innebærer loven, dersom den blir vedtatt, at romavlytting og aktiv registrering av IP-adresser kan gjøres av sivilt politi uten rettslig kjennelse. Hittil har det bare vært militære etterforkningsorganer som har kunnet gjøre slikt.

Grunnlovsfundamentalister og forkjempere for privatlivvets fred har skreket seg hese over lovendringene. Så langt til liten nytte.