Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ogg Vorbis ferdig

Musikk-komprimeringsformatet Ogg Vorbis har lenge vært et alternativ til MP3. Nå er første versjon ferdig.

Ogg Vorbis fisk
Dermed kan utviklerne kaste seg over formatet for alvor. Så langt er det ingen harddisk- eller kortbaserte musikkdingser som støtter formatet. Du kan med andre ord ikke bruke Ogg Vorbis verken med Apples iPod, Creatives Nomad eller andre MP3-spillere på markedet.

Bare for Zaurus

Den eneste spilleren med Ogg Vorbis-støtte er så langt Sharps Linux-baserte Zaurus PDA, som ikke selges i Norge.

Men kjenner vi åpen kildekode-miljøet rett, er løsningene snart klare også for andre lommespillere.

Ogg Vorbis skal i følge utviklerne gi bedre lydkvalitet og bedre komprimering enn både MP3 og WMA.

Bare codec

Det finnes ikke noe eget PC-program for å spille Ogg Vorbis-filer. Men ved hjelp av en plug-in kan du bruke Winamp, Sonique (Windows), FreeAmp (PC og Linux/Unix), XMMS (Linux/Unix). Har du en Mac, kan du bruke Audion 2, Unsanity Echo eller MacAMP.

Snart offisiell

Den første ferdige versjonen av Ogg Vorbis koder/dekoder kan etterhvert lastes ned gratis fra Vorbis.com. I skrivende stund ligger bare versjon 1-Release Candidate 3 der. Men koden til «Gold»-versjonen er i følge The Register allerede i omløp, og ventes å bli lagt ut på Oggs sider med det første.