Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nye P4-hovedkort på vei

Flere produsenter står nå klare med nye Pentium 4-hovedkort, og mange ser ut til å hoppe glatt over PC333-minne og går rett over på å støtte 400 MHz-varianten.

Hovedkort
En rekke nye hovedkort basert på brikkesettene VIA PX400 og SIS 648 lanseres i sommer, og pionerer flere nye standarder – som støtte for 400 MHz DDR-minne og AGP 8x grafikk-brikke, melder PC World.

PX400

VIA har bestemt seg for å gi PC333 DDR-minne det glatte lag, og går i stedet rett over til å støtte tilsammen 3 GB med PC400 DDR SDRAM i sitt nye P4X400 brikkesett. P4X400 tilbyr også USB 2.0, Firewire, og støtte for 533 MHz Pentium 4 og de nye Celeron-prosessorene.

Mange av de store produsentene vil nok motstå fristelsen til å benytte P4X400 sine hovedkort, da VIA fremdeles er under lisens-søksmål fra Intel. Likevel vil både Via selv, Soltek, EXS, Soyo og Shuttle lansere hovedkort basert på dette brikkesettet for det norske markedet.

VIA PX400 har støtte for AGP 8x grafikk-kontroller, men ifølge PC World brukes dette først og fremst som PR-jippo inntil videre, og vil neppe gi noen særlig ytelsesforbedring med det første. Bakoverkompabiliteten med eldre AGP 2x-skjermkort ser derimot ut til å kunne stå for fall.

SIS 648

Dette gjelder også det nye brikkesettet SIS 648, som også har AGP 8x, såvel som USB 2.0 ATA 133 – men foreløpig er det noe usikkerhet knyttet til SIS’ støtte for PC400.

Både Abit, Soyo, MSI, og Asus har annonsert hovedkort basert på SIS 648, melder PC World, men det er ikke nevnt hvorvidt disse vil støtte 400 MHz-minne. Dette kan ha sammenheng med at det foreløpig ikke foreligger offisielle spesifikasjoner for PC400 DDR SDRAM.