Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Feriefotografens drømmeprogram

En ny og oppgradert versjon av Photoshop Elements er like om hjørnet – til en tidel av Photoshop-pris.

Adobe Elements
Adobe Photoshop Elements 2.0 kommer tredje kvartal. Pris i Norge er ennå ikke fastsatt, men varslet pris i USA tilsvarer vel 730 kroner.

Elements er beregnet for de såkalte prosumentene, som er nesten profesjonelle, men stadig hører hjemme i nisjen konsumenter. Hvor mange som havner i denne klassen er litt usikkert. Analytikere hevder i følge nettavisen ZDnet at av 17 millioner eiere av digitale kamera i USA, så vil bare en til to millioner havne i den halvprofesjonelle klassen.

Skrellet Photoshop

Adobe melder at Elements 2.0 har de viktigste funksjonene som finnes i Photoshop, men har gjort dem lettere å bruke.

Nytt i 2.0 er:

 • En forbedret filhåndtering, som gjør det lettere å finne og forandre bilder.
 • QuickFix – et verktøy som enkelt korrigerer farger.
 • Kobling mot epost. Bilder som skal sendes elektronisk blir korrigert i størrelse og format når det skal sendes med epost.
 • «Trykk-på-knappen»-løsning for å hente bilder fra video.
 • Verktøy for å samle flere bilder i ett enkelt «slide-show» i Adobes PDF-format.

  Mest oppmerksomhet i siste versjon av Photshop får den såkalte «Healing Brush», som på en enkel måte bedrer feil og skrammer i fotoene. Dette verktøyet kommer ikke i Elements.

  Forbedret fra produsentene

  De aller fleste digitale kamera blir levert sammen med bilderedigeringsprogram av forskjellig kvalitet. Både Sony og Olympus har forbedret sine medfølgende utgaver, og det finnes en god del gratisprogram av ymse nytte.
  Et godt eksempel er IrfanView, som kan brukes til å forandre størrelser, utsnitt og lys/ kontrast. Når det i tillegg kan behandle store mengder bilder for å lage utsnitt til kataloger, og kan brukes til å sette opp slideshow, så fyller gratisprogrammet en forbrukers fleste behov – unntatt å fjerne røde øyne på grunn av blitzlys.