Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kokainsmuglernes teknologi-hemmeligheter

De omsetter for et norsk statsbudsjett i kokain, og er avhengig av hypermoderne utstyr og en teknologisk infrastruktur i verdensklasse for å gjøre det. Møt Colombias kokainkarteller…

Narkotika teknologi
Den såkalte «krigen mot dop», et konsept daværende president Nixon offisielt lanserte på 70-tallet, utkjempes i dag i stor grad med IT-teknologi som våpen. Og USA, hvor mesteparten av den Colombianske kokainen omsettes, har lite å stille opp med – i det minste slik publikasjonen Business 2.0 portretterer kokainindustrien.

Skremmende (og imponerende)

Kartellenes sitter med datasystemer verdt utallige millioner, som holder rede på amerikanske diplomater og DEA/CIA-agenter i Colombia, såvel som colombiansk politi og etterretning. Ved å kryssreferere komplette samtalelogger fra teleselskapene, kan de holde oversikten på hvem som gjør hva med hvem, og også eliminere (i ordets mest realiserte betydning) tystere i sine egne rekker.

En så og si utømmelig pengekasse (pengevasking foregår naturligvis gjennom egne hemmelige nettbanker) gjør at IT-eksperter og teknikere lokkes til narko-organisasjonene på løpende bånd, og sette til å sørge for at kartellene bestandig ligger et skritt foran myndighetene.

Ved hjelp av avanserte kommunikasjonssystemer, egne mobilnett (med egne mobile basestasjoner og master) og profesjonelle radioantenner har smuglerne full kontroll over «fienden», og vet til enhver tid hvor USAs spionfly befinner seg.

De ekstremt gode krypteringssystemene gjør kommunikasjonen mellom kartellenes fly, båter, lastebiler og -skip, varehus, datasenter, og ubåter (!) tilnærmet umulig å avlytte for både amerikanske og colombianske myndigheter. Selv de lavest på rangstigen er utstyrt med mobiltelefoner, radioscannere, og GPS-enheter.

(Artikkelen kan leses i sin helhet på business2.com.)

Krigen eskalerer

Med en estimert årlig omsetning på ca. 600 milliarder kroner, står de Colombianske kokainkartellene fritt til å investere, kjøpe, og utvikle hva de måtte ønske av både utstyr, våpen, og mennesker. Til sammenligning stiller USA med et «anti-narkotika»-budsjett for Colombia på omlag ti milliarder kroner, skriver Business 2.0.

Men Bush er nå i ferd med å presse gjennom sine forslag i Kongressen om å kunne involvere amerikanske militære styrker mer direkte i den Colombianske borgerkrigen, hvor både de venstreradikale rebellene og høyresidens paramilitære grupperinger begge jobber tett med kartellene.

Hva utfallet blir når et amerikansk forsvarsbudsjett møter de brutale kokain-syndikatenes enorme ressurser i, er urovekkende tankemateriale…