Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Passport-konkurrent snart klar

Tungvekterne innen IT, bank og finans er snart klare med sitt alternativ til Microsofts Passport.

fingeravtrykk

Den ledende på generelle elektroniske signaturer i dag er Microsoft med sitt Passport-system, som er en del av den nye .net-plattformen. Med Pssport kan Microsoft-brukerne nøye seg med ett sett brukernavn og passord for å handle varer og tjenester på nettet.

Liberty Alliance har utviklet et lignende, alternativt system. I alliansen inngår inngår tungvektere som Sun, Sony, American Express, Mastercard og Bank of America.

Mye skrik og lite ull

Ett år etter at alliansen ble opprettet har det ført til lite mer enn en gedigen skittkasting: Microsofts advokater har til alt overmål hevdet at navnet egentlig står for «Frihet fra Microsofts hegemoni», og tolket det som et direkte angrep på seg selv. Suns representant i Liberty aviste dette som paranoid.

Samme passord – flere tjenester

Målet er å gjøre det lettere å bruke forskjellige tjenester, også økonomiske, og gjøre det lettere for tjenesteleverandørene å sjekke hvem de har med å gjøre. Autentisering skal være lett og tilnærmet hundre prosent sikkert.

– Løftene vi hittil har fått når det gjelder elektronisk handel er ikke oppfylt. Derfor finnes det enorme muligheter, sier informasjonsdirektør Eric Dean i United Airlines til nyhetstjenesten Associated Press. Han er leder for styret i det nye prosjektet.

Redd for reklame

Ikke alle er like positive. Frykten er der for at opplysningene skal brukes til spamming og annen markedsføring. Spørsmål stilles også ved sikkerheten, spesielt fra grupper som ønsker å verne privatlivets fred i den digitale jungel.

– Det er som å bruke den samme nøkkelen for ditt hus, din bil og bankboksen din, sier juridisk rådgiver Chris Hoofnagle i Electronic Privacy Information Center. – Mist en nøkkel, og alle de gyldne eggene er i fare!

Liberty varsler at de starter forsiktig. Brukere får muligheten til å linke forskjellige konti, slik at en bruker av United.com kan få direkte tilgang til sitt Mastercard. Det er over ett år siden gruppen ble stiftet, men det er først nå den kommer med konkrete forslag. Nå heter det at de første løsningene vil være på markedet om et par måneder.Her er en komplett liste over selskaper i Liberty-gruppa:

Styringsgruppe:

 • American Express
 • AOL Time Warner
 • Bell Canada Enterprises
 • Citigroup
 • France Telecom
 • General Motors
 • Hewlett-Packard
 • Mastercard International
 • Nokia
 • NTT DoCoMo
 • Openwave
 • RSA Security
 • Sony Corporation
 • Sun Microsystems
 • United Airlines
 • Vodafone

Sponsorer

 • ActivCard
 • Bank of America
 • Catavault
 • Cingular Wireless
 • Cisco Systems
 • Cyberun
 • Deloitte & Touche
 • EarthLink
 • EDS
 • Entrust
 • Ericsson
 • Fidelity Investments
 • Gemplus
 • I2 Technologies
 • Intuit
 • Nextel
 • Novell
 • Nippon Telegraph and Telephone
 • OneName Corp
 • PricewaterhouseCoopers
 • Register.com
 • Sabre Holdings
 • SAP
 • Schlumberger Sema
 • Verisign
 • Visa International
 • Wave Systems