Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Dataspill bedøver hjernen

En japansk professor påstår at dataspill har skadelige effekter på hjernen, og at det ikke blir noen særlig bedring etter at spillet er over heller.

Hjerne - minne
– Jo lenger tid folk brukte på dataspill, jo mindre aktivitet var det i hjernens prefrontale del. Det er denne delen som styrer følelser og kreativitet, hevder professor Akio Mori ved japanske Nihon University. Han har analysert hjernevirksomheten til 240 videospillere i alderen 6 – 29 år, og sett på konsekvensene av dataspillet.

Hvile og spenning

Han har sett på hjerneaktiviteten både når spillerne slappet av, og når de var ivrig opptatt med å reagere på digitale signaler.

Undersøkelsen skilnet mellom alfa- og betabølger. Alfabølgene dukket som regel opp når hjernen slappet av, mens betabølgene viste livlighet og spenning.

Kronisk skade?

I følge nettavisen til japanske Mainichi Shimbun viste undersøkelsen at spillere som brukte mellom to og sju timer daglig på dataspill nesten ikke brukte den prefrontale delen av hjernen, selv om de ikke spilte. Og at dette kunne være vanlig hos ivrige dataspillere.

– Mange videospill skaper engstelse og frykt, og det er bekymring for at dette kan ha en effekt på det autonome nervesystemet, sier Mori, som kommenterer at barn heller bør leke ute og sammen med venner, enn med dataspill.