Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Casio Exilim EX-M1

Digitalkamera i lommestørrelse er sommerens store slager! Vi tester Casios nye Exilim, som både tar bilder og video, spiller musikk, og fungerer som diktafon.

Det er mildt sagt imponerende hva Casio har klart å presse inn i sitt nye ultrakompakte digitalkamera. Her blir vi servert et fullverdig 1.2 megapixel-kamera med rask blitz, i stand til å ta opp 15 sekunders videosnutter, diktafon, og avspilling av MP3 i fullstendig brukbar lydkvalitet.

1.2 megapiksler

Men la oss ta det viktigste først. Exilim tar bilder i tre forskjellige oppløsninger: 640×480, 1280×960, eller 1600×1200 punkter. Og det gjør den ganske så tilfredsstillende, både i dagslys og innendørs. Det betyr at kameraet er helt greit til «normale» feriebilder, festfoto, og andre dagligdags oppgaver – så lenge du ikke har behov for å forstørre bildene til særlig mer enn 10×15 cm.

Mangel på optisk zoom og makro (for nærbilder) innskrenker mulighetene for kreativ fotografering noe, men så lenge det ikke er bryllupsportretter eller andre viktig motiver du må fange opp, holder Exilim koken i de fleste sammenhenger – og eventuelt uheldige episoder med dårlig håndtering av motlys eller svak fargegjengiving kompenseres for ved at kameraet lett får plass i skjortelommen, og dermed alltid er «for hånden».

Hukommelse

Kameraet kommer med 12 megabyte internminne, som strengt tatt er i minste laget. Dette holder ikke til mer enn 11 bilder i full oppløsning, og siden en vanlig fireminutters MP3-låt raskt tar opp 4 MB, er det jo ikke vanskelig å se at det trengs mer lagringsplass til hvis man vil bruke Exilim som lommedisco.

Heldigvis er kameraet utstyrt med kortplass for SD/MMC-minne, så husk å inkludere prisen for minnekort inn i vurderingen – SD kort med 64 MB fås for ca. 600 kroner, mens 128 MB koster i overkant av 1100,-.

Koble, koble…

Exilim leveres med headsett og fjernkontroll, og en dokkestasjon, som både lader batteriene og sørger for USB-forbindelse med PCen.

Programvaren som medfølger kameraet er, mildt sagt, håpløs. Riktignok er det masse funksjonalitet og info-muligheter bygget inn, men det hele er nærmest uforståelig for alle andre enn sivilingeniører. Heldigvis følger det med et sett helt standard USB-drivere, som lar deg aksessere kameraet (og evt. SD-kort) som en vanlig disk, slik at du kan flytte filer som du vil (både bilder, video og musikk).

Jeg bestemte meg i hvert fall tidlig for å droppe å sette meg inn i Casios bilde/biblioteksprogrammer, og brukte heller bare windows-utforskeren og Photoshop til å dekke alle mine overførings- og bildebehandlingsbehov.

Utsnitt fra bilde tatt med Exilim (opprinnelig oppløsning 1280×960).

Bildeksempler

Her følger noen eksempler på bilder tatt med Exilim. Klikk på lenkene nedenfor, så åpnes fotografiene i et nytt vindu.

Bra skjerm

Lydopptaksmulighetene er begrenset rent kvalitetmessig, men fungere helt greit til kjappe stemme-memoer eller korte intervjuer. Det samme kan sies om de 15-sekunders videoopptakene, som nok kun vil ha begrenset underholdningsverdi for de fleste.

Derimot er LCD-displayet på baksiden av kameraet en ytterst positiv overraskelse – klar og tydelig, med et lettnavigert menystem og topp bildegjengivelse. Her er det lett å se nøyaktig hva det er du tar bilde av, og en liten «joypad» gjør det til en lek å bla gjennom både bilder og funksjoner. Du kan også få opp oversikt over MP3-låtene som ligger lagret, med tittel, artistnavn og spillelengde.

Exilim er både hendig og lett å bruke.

Verdt sin vekt i fjelldollar

Casio Exilim EX-M1 er en definitiv vinner for gadget-freaken. Bildekvaliteten er riktignok ikke helt på øverste hylle, men scorer likevel mange ganger bedre enn konkurrenten Pocket Digital fra Logitech – men så koster den jo tre ganger så mye også. Etter at du har punget ut for EX-M1, er det i hvert fall plass til den i lommeboka 🙂

Exilim er også å få tak i uten MP3-spiller og stemmeopptak, noe som reduserer tykkelsen på kameraet med ytterligere 1,1 mm – og prisen med ca. 400 kroner.

Stikkord: generell test, spilltester, testprodukt