Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nettradio slår tilbake

Når den amerikanske platebransjen gir nettradiostasjoner et slag under beltestedet, svarer webcastere med å vende seg til piratteknologi.

Piratradio
For kort tid side vedtok amerikanske myndigheter nye tariffer og vederlagsregler, på oppfordring fra platebransjen og RIAA (Recording Industry Association of America), spesifikt rettet mot de som formidler streaming musikk over Internett.

De nye reglene, som du kan lese mer om HER, medfører i praksis at et stort antall mindre webcastere vil bli nødt til å legge ned virksomheten hvis de ikke vil haven på akkord med loven. Flere populære stasjoner har allerede gått dukken.

Streamer

Det er som en direkte respons på det nye lovverket, såvel som RIAAs offensiv mot Audiogalaxy, at briten Iain McLeod utviklet sitt program Streamer, et program som gjør det mulig å sende streaming nettradio mens avsenderen kamufleres.

– Jeg går ikke under jorda på denne måten for å gjemme meg for RIAA. Men hvis folk ikke går imot denne lovgivingen, er demokratiet i alvorlig krise. USAs demokrati ser uansett generelt ikke så frisk ut herfra, sier McLeod til amerikanske CNet News.

Last ned og lytt

Radiostrømmene videreformidles gjennom et desentralisert nettverk, en serie vilkårlige maskiner på nettet som alle har Streamer installert, og gjør det svært vanskelig å spore opp den opprinnelige avsenderen – altså opphavet til nettradiostasjonen.

Mer informasjon, samt mulighet til å laste ned Streamer, finner du på chaotica.u-net.com.

Programmet er foreløpig fullt av bugs, men McLeod jobber kontinuerlig med utviklingen, og får god hjelp av likesinnete på nettet. Forvent hyppige oppgraderinger.