Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Mobilprisene skal ned

En ny rapport viser at mobilbruken i Norge bare øker, mens prisene ikke går ned. Dette liker Post- og Teletilsynet dårlig, og ønsker nå å presse prisene.

Mobil penger
Post- og Teletilsynet har lagt fram årets rapport, om utviklingen i Telemarkedet 2001. Rapporten viser, ikke overraskende, at bruken av mobiltelefon og bredbåndstjenester har økt.

Derimot har den totale trafikken for første gang opplevd en markant nedgang, først og fremst fordi stadig flere får tilgang til bredbånd, noe som har ført til en kraftig reduksjon på internettaksess via fasttelefon. Denne veksten på bredbåndstilgang forventes å fortsette i 2002.

Det største vekstområdet er altså mobiltelefoni, hvor veksten i år har vært enda større enn tidligere, samt SMS-tjenester, og internettaksess (bredbånd). Skuffende nok har ikke GPRS og WLAN foreløpig gjort betydelig innhogg i omsetnings-kaken, viser rapporten.

Jensen vil presse

Men selv om mobilbruken bare øker, uttrykker PT bekymring over utviklingen for forbrukerne. Mens det i andre land kan vises til nedgang i ringeprisene, er ingen slik prisreduksjon å spore i Norge.

Muligens skyldes dette en lite tilspisset konkurransesituasjon mellom duopolistene Telenor og NetCom og et fåtalls lettere aktører, men PT sier de ønsker å presse mobilprisene ned ved å være strengere i sin regulering av Telenor.

– Jeg kan ikke legge skjul på at jeg er skuffet over dette. Konkurransen i Norge er for dårlig, selv om konkurransen på feltene ISP og høykapasitetsnett er bra. Telenor har fortsatt en veldig sterk markedsposisjon, men også de har sagt at man ville tjent på sterkere konkurranse. Nå vil vi sannsynligvis regulere Telenor enda litt strengere, sier direktør Willy Jensen i PT til Aftenposten.

Rapporten fra Post- og Teletilsynet kan lese HER

Stikkord: Mobil